Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Dalekosežne posljedice odlaganja toksičnog otpada na Trgovskoj gori

KOSTAJNICA – Odlaganje toksičnih materija na Trgovskoj Gori u Hrvatskoj imaće dalekosežne posljedice po stanovnike u dolini rijeke Une, a svaka priča o poljoprivredi, stočarstvu, voćarstvu, pčelarstvu, ribolovu, turizmu i proizvodnji zdrave, organske hrane bila bi besmislena, rekao je Srni predsjednik Foruma za bezbjednost građana opštine Kostajnica Roman Kahvić.

Kahvić je istakao da ovo nije problem samo opštine Novi Grad, već svih lokalnih zajednica u slivu rijeke Une.

“U zapadnokrajiškim opštinama konstantan je rast malignih oboljenja, a šta će se dešavati nakon 10, 20 godina možemo samo da pretpostavljamo. Dužni smo našoj djeci, unucima i svim budućim pokoljenjima da se aktivnije uključimo i damo svoj glas da se odustane od odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj Gori kako bismo narednim generacijama ostavili smaragdnu, a ne radioaktivnu dolinu”, rekao je Kahvić nakon sastanka Foruma za bezbjednost.

Članovi Foruma zaključili su da je neophodno organizovanje inicijativa i peticija udruženja građana i učenika osnovnih i srednjih škola, te okruglog stola sa nadležnim stručnjacima na kome bi se ukazalo na sve moguće posljedice i na pravne mogućnosti da se spriječi odlaganje nuklearnog otpada.

Kao veći problem Kahvić je istakao i česte požare uzrokovane ljudskim faktorom tokom proljećnih radova i paljenja korova i pozvao građane na oprez.

“Vatrogasna jedinica je samo u proteklom mjesecu imala 17 intervencija, a izgorjelo je oko 20 hektara niskog rastinja. Osim što je ustanovljena materijalna šteta, predstavnik lovačkog udruženja iznio je i podatak da je nanesena velika ekološka šteta jer divljač sa podmlatkom takve terene koristi kao prirodna staništa”, kazao je Kahvić.

On je dodao da je stanje putne mreže i infrastrukture ocijenjeno kao djelimično zadovoljavajuće, obilježena je horizontalna signalizacija putne mreže na području opštine, ali su ostali problemi oštećenja na putnu prema Srednjoškolskom centru Kostajnica, na regionalnom putu kroz Palijin jarak i u Ulici Branka Ćopića, otvorenih šahtova i saobraćajne raskrsnice bez adekvatne vertikalne signalizacije.

Kahvić je upozorio građane da su u prijedorskoj regiji evidentirana krivična djela krađe predmeta od mesinga i bakra sa nadgrobnih spomenika, a jedan takav slučaj se desio i na području opštine Kostajnica, te pozvao građane da sumnjiva dešavanja i lica prijave policijskoj stanici na broj 122.

“Jedan od zaključaka Foruma jeste i da se osobe sa mentalnim poteškoćama koje se kreću po gradu bez nadzora identifikuju i socijalno i zdravstveno zbrinu na adekvatan način”, zaključio je Kahvić.

(SRNA)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button