Magazin

Zašto Britanci voze lijevom stranom?

Osim vozača u Velikoj Britaniji, oko 35 odsto svjetske populacije vozi lijevom stranom ulice. Riječ je pretežno o zemljama koje su bivše britanske kolonije. Šta je uzrok ove pojave?

Loading...

Razlog je star nekoliko stotina godina, prije nego što su automobili uopšte izumljeni. Kad god bi vitezovi u oklopu jahali drumovima, stanovništvo bi se sklanjalo na lijevu stranu jer se puna oprema ovih ratnika nalazila na njihovoj lijevoj strani.

Vitezovima je takođe bilo lakše da izvuku mač s desne strane ukoliko bi neko od prolaznika imao lošu namjeru.

Prvi vozači konjskih zaprega u Americi i Francuskoj počeli su da voze sa desne strane jer su sjedili na zadnjem lijevom konju, što znači da sa lijeve strane nisu mogli dobro da vide vozače koji im idu u susret.

Kada su SAD stekle nezavisnost od Velike Britanije, ovaj običaj postao je regulisan zakonom. S obzirom na to da je u SAD počeo da se proizvodi sve veći broj automobila, bilo je logično da se u ostalim zemljama vozi na desnoj strani puta, jer su se volan i instrument-tabla nalazili na lijevoj strani.

(automobili.ba)

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!