Kultura

“Noć u muzeju”: U muzeju će spavati 500 učenika

BANJALUKA – Četvrti Festival muzejske pedagogije i odgovornog građanstva “Noć u muzeju” (NUM), koji uz istraživačke laboratorije uključuje i postavljanje improvizovanih spavaonica u izložbenim prostorima Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS), biće održan večeras s početkom u 18 časova.

Ovaj festival biće održan u saradnji muzeja i Obrazovnog centra za demokratiju i ljudska prava CIVITAS s Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u BiH, a učesnicima će se na otvaranju obratiti Čarls Bejk, v.d. direktora Kancelarije američke ambasade u Banjaluci, Sandra Sladaković, direktorica CIVITAS-a, i Sarita Vujković, direktorica MSU RS.

“Po uzoru na muzejsku praksu prestižnog ‘Smitsonijana’, ‘Noć u muzeju’ jedinstven je koncept koji uključuje timski i projektni rad učenika iz cijele zemlje, iskustveno učenje i istraživanja u naučnim laboratorijama animiranog filma, plesa i trodimenzionalnog umjetničkog djela – instalacije, arheologije, ornitologije, etnologije, entomologije, konzervacije, kao i postavljanje improvizovanih spavaonica, u kojima će učenici zaista prespavati u muzejskom izložbenom prostoru”, saopštili su iz MSU RS.

Sve istraživačke laboratorije, navedeno je dalje u saopštenju, upoznaju učenike s muzejskom građom, osnovnim zadaćama kustosa muzeja i konceptima građanskog obrazovanja, kao što su autoritet, odgovornost, pravda, vladavina prava, uvažavanje različitosti i javno zagovaranje.

U programu ove godine učestvuje 500 učenika iz Sarajeva, Banjaluke, Ljubuškog, Bihaća, Cazina, Ključa, Doboja, Previje, Foče, Goražda, Odžaka, Brčko distrikta, Konjica, Kreševa, Fojnice, Srebrenika, Zenice, Kaknja, Gornjeg Vakufa/Uskoplja, Rogatice, Ilijaša, Maglaja, Kaćuna, Glamoča, Gradačca, Kalesije, Broda, Bugojna, Tuzle, Lukavca, Prnjavora i Živinica.

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANU RS) Rajko Kuzmanović i direktorica Muzeja savremene umjetnosti RS (MSU RS) Sarita Vujić potpisali su juče u Banjaluci sporazum o dugoročnoj saradnji, kojim će biti omogućeni zajednički nastupi s ciljem afirmisanja srpskog kulturnog identiteta u zemlji i inostranstvu.

Sporazumom će biti unaprijeđena institucionalna saradnja u stručnom i tehničkom smislu, a biće omogućen zajednički rad na projektima iz oblasti likovnih umjetnosti, podizanje nivoa u kulturi i demokratskog dijaloga, te štampanje monografija najznačajnijim umjetnicima Srpske i drugih studija iz oblasti likovnih umjetnosti, arhitekture i istorije umjetnosti.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!