Društvo

Medicinari usaglasili stavove, traže povećanje plata za 30 odsto

 

BANJALUKA – Na konsultativnom sastanku tri sindikata u oblasti zdravstava u RS usaglašena su stavovi koji će biti upućeni nadležnima, među kojima je povlačenje odluke o zamrzavanju plata zdravstvenim radnicima u RS, dok se ne izmire dugovanja zdravstvenih ustanova.

Loading...

Istakli su ovo predstavnici Strukovnog sindikata doktora medicine RS, samostalnog sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS i Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara RS.

Pored ovog zahtjeva, oni su zatražili da im se plata poveća za 30 odsto, te su zatražili i hitan sastanak sa resornim ministrom, predsjednikom i premijerom Srpske u roku od sedam do deset dana, kako bi ih upoznali sa zajedničkim stavovima, od kojih kako kažu neće odustati.

Ukoliko ne bude socijalnog dijaloga istakli su da će upotrijebiti sve svoje raspoložive mogućnosti kako bi poboljšalji svoj status, a među njima je i štrajk opcija.

U međuvremenu, Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zastite zakazao je sastanak sa njima 10. aprila kako bi razgovarali o ovom problemu, te će tada predstavnici sindikata vidjeti dalje korake.

Miodrag Femić, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine RS, rekao je da je ova odluka suviše opasna i da bi od nje mogle profitirati samo zemlje u regionu i Evropi jer bi se povećao odlazak medicinskog kadra.

Željko Šukalo, predsjednik Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti RS je naglasio da su pojedine izjave čelnih ljudi podgrijale vatru i uznemirili zdravstvene radnike, zbog toga su naveli da neće biti povećanja plata naredne tri četiri godine u zdravstvenom sektoru.

Mirko Šerbedžija, predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara RS, kaže da je ovaj kadar najtraženiji u EU.

“Kolege odlaze, nemamo više rupa na kaišu koje mozemo stezati, ako ne uradimo nešto na tom planu, ostaćemo bez kvalitetnih kadrova što nećemo moći nadoknaditi. Ako ne zadržimo medicinske sestre i tehničare, možemo samo staviti katance na bolnice”, rekao je Šerbedžija.

Dodali su da se govori o povećanju plata u svim drugim sektorima u RS, ali da jedino se zdravstvenim radnicima ne dozvoljava povećanje plata već 11 godina.

Oni su istakli da iako se Milenko Granulić, predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zastite RS nije odazvao ovome sastanku, samo članstvo stoji iza njih.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!