Društvo

Medicinski radnici obilježavaju Svjetski dan zdravlja

Članovi Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica Republike Srpske obilježili su danas u Banjaluci Svjetski dan zdravlja mjerenjem šećera u krvi i krvnog pritiska korisnicima udruženja “Mozaik prijateljstva” i tom prilikom ukazali na značaj redovnih zdravstvenih kontrola.

Predsjednik Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica Republike Srpske Živana Vuković Kostić istakla je da je osnovnu zdravstvenu zaštitu neophodno omogućiti svim kategorijama društva, pa i onim osjetljivim sa slabijim materijalnim statusom.

– Svakom pojedincu treba omogućiti da ima zdravstvenu njegu u njegovj lokalnoj zajednici, te ćemo se danas družiti sa koriscima udruženja Mozaik, koji su uglavnom slabijeg materijalnog stanja, jer su to korisnici kuhinje ovog udruženja – rekla je Kostićeva.

Ona je dodala da će, osim mjerenja šećera u krvi i pritiska, medicinske sestre sa članovima Mozaika razgovarati o njihovim životnim navikama, prevenciji nezaraznih bolesti, te im ukazati na važnost redovnih zdravstvenih kontrola.

– Uslov za dobro zdravlje je i redovna ishrana, tjelesna aktivnost i higijena. Osobe koje ovdje dolaze da bi koristile besplatnu kuhinju Udruženja nisu u materijalnoj mogućnosti da sve to obezbijede bez pomoći društva, te im želimo poručiti da nisu napušteni i sami – rekla je Kostićeva.

Ona je navela da je tema i preporuka Svjetske zdravstvene organizacije “Univerzalna zdravstvena pokrivenost i zdravstvena zaštita za sve”, te istakla da ovaj primjer treba da slijede i drugi i tako daju svoj doprinos za kvalitetniji život svih kategorija društva.

Zdravstveno-turistički centar Banja Vrućica je povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja, organizovao niz aktivnosti koje promovišu zdrav način života.

– Da bi pojedinac bio zdrav, treba i da je informisan kako da pravilno pristupi svim potrebnim dijagnostičkim i terapeutskim mjerama da bi spriječio nastanak bolesti i unaprijedio svoje zdravlje – rekao je izvršni direktor za zdravstvo Banje Draženko Vuković.

On je naveo da Banja Vrućica, osim aktivnosti na primarnoj prevenciji zdravlja, ulaže napore i na preventivni rad putem sportskih i rekreativnih aktivnosti.

– Animiramo naše goste i pacijente da se uključe u zdrav stil života i preveniraju bolesti koje su poprimile pandemisjke razmjere, poput dijabetesa, hipertenzije i drugih kardio-vaskularnih i metaboličkih bolesti – rekao je Vuković.

On je pojasnio da je Banja Vrućica povodom Svjetskog dana zdravlja organizovala mjerenje krvnog pritiska i šetnje stazama u prirodi uz predavanje ljekara tokom pauze.

Manifestaciji prisustvuju predstavnici Škole zdravlja Mengeš iz Slovenije, stručnjak iz oblasti sporta iz Ljubljane Herman Berčič, kao i učenici Osnovne škole “Petar Petrović Njegoš” iz Teslića.

Berčič je rekao da je Zdravstveno-turistički centar Banja Vrućica nudi odgovarajuću zdravstvenu dijagnostiku sa pratećim sadržajima kako bi zdravstvena kultura bila podignuta na viši nivo.

Učenica iz Teslića Nikolina Božić ocijenila je da ovakve aktivnosti unapređuju svijest o zdravom načinu života i pravilnom psiho-fizičkom razvoju, što uključuje zdravu ishranu i mnogo šetnje.

(SRNA)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!