Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Politika

SDS poziva na objelodanjivanje detalja dogovora o izgradnji autoputa

Narodni poslanik Srpske demokratske stranke u Skupštini Republike Srpske Davor Šešić rekao je danas da SDS ima tri zahtjeva kada je u pitanju najavljena izgradnja autoputa Banjaluka – Prijedor.

– Tražimo da se objelodani ugovor izmeću Vlade Republike Srpske i kineske kompanije, kako bismo vidjeli sve aspekte toga ugovora. Da se vidi na osnovu kojih istraživanja su Ministarstvo saobraćaja i veza i preduzeće „Auto-putevi RS“ došli do podatka da će putarina godišnje iznositi 60 miliona konvertibilnih maraka, naglasio je Šešić.

Srpska demokratska stranka pita i da li se radila studija izvodljivosti, odnosno kolika će šteta biti po Željeznice Republike Srpske, jer kako kaže Šešić, postoji realna opravdanost da će doći do preseljavanja saobraćaja, odnosna prevoza rude na novoizgraćeni autoput.

Šešić je dodao da ono što se moglo čuti u prethodnom periodu od resornog ministra i direktora „Auto-puteva RS“ jeste da je Republika Srpska dala garancije za narednih 30 godina od 60 miliona konvertibilnih maraka godišnje, što ukupno iznosi milijardu i 800 miliona konvertibilnih maraka.

– To je opasno, jer se Vlada obavezuje da se do tih 60 miliona maraka dopuni novcem iz budžeta ako putarine ne budu to pokrile. Ako uzmemo postojeće dionice autoputeva u Srpskoj i vidimo da je na godišnjem nivou prikupljeno izmeću 7 i 10 miliona maraka od putarine, dolazimo do podatka da će Vlada svake godine morati da izdvoji dodatnih 50 miliona maraka kineskoj kompaniji, što je na period od 30 godina milijardu i po maraka godišnje, upozorio je Šešić.

On je postavio pitanje zašto Republika Srpska nije sama gradila ovaj autoput, jer već imamo prihode od akciza, koje su uvedene upravo radi građenja autoputeva.

– Jasno je da se ovdje radi o popunjavanju rupa u budžetu Republike Srpske. Ako se uporedimo sa Crnom Gorom, možemo vidjeti da tamo na istu količinu novca, znači milijardu i po maraka, imamo dužinu autoputa Boljare-Bar od 169 kilometara, u odnosu na 42 kilometra autoputa Banjaluka – Prijedor, a da ne spominjemo da crnogorski autoput ima i 92 mosta i 42 tunela, istakao je poslanik SDS u Skupštini Srpske Davor Šešić.

Šešić je naglasio i da je Republika Srpska pod ovim uslovima dizala kredit u nekoj banci od 600 miliona maraka i dala garanciju od milijardu i 800 maraka, dobila bi kamatnu stopu od 9,5 odsto što je previše.

– Ako uzmemo da je EBRD dala BiH početkom godine za Koridor 5C kamatnu stopu od 1 odsto, a Crna Gora je imala 2 do 5 odsto, znači u prosjeku 3,3 odsto, mi imamo tri puta veću kamatnu stopu, rekao je Šešić.

Možemo zaključiti, kaže Šešić, da je na sceni takmičenje koja dionica autoputa u Republici Srpskoj će biti najskuplja u Evropi, što direktno ide na štetu građana Srpske i zato SDS traži da se iznese u javnost potpisani ugovor između Vlade Srpske i kineske kompanije.

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button