Svijet

Njemačka za remont borbenih aviona izdvaja milijardi evra

BERLIN – Njemačko ministarstvo odbrane procjenjuje da će gotovo devet milijardi evra koštati da zadrži svoju staru flotu od 93 borbena aviona “Tornado”, koji treba da lete do 2030. godine, navodi se u povjerljivom dokumentu koji je ove nedjelje dostavljen njemačkim poslanicima.

Gruba prognoza troškova podrazumijeva 5,64 milijarde evra za održavanje borbenih aviona, koji su u upotrebi od 1983. godine, 1,62 milijarde evra za izradu zamjena za dotrajale dijelove, i 1,58 milijardi evra za njihovu nabavku, navedeno je u dokumentu u koji je uvid imao Rojters.

Parlamentarni izvori kažu da je procjena čak i veća od navedene sume i da se očekuje da trošak remonta Tornada iznosi oko 100 miliona evra po avionu, te da bi bilo jeftinije kupiti nove avione.

Međutim, zbog složenih njemačkih procedura za nabavku za potrebe odbrane, kao i komplikovanog procesa sertifikovanja novih aviona za nošenje nuklearnog oružja, nijedan novi ratni avion neće moći da uđe u upotrebu do 2025. godine ili čak kasnije.

Ova procjena ministarstva odbrane došla je kao odgovor na pitanje poslanika iz opozicione Stranke slobodnih demokrata (FPD) koji su kritikovali ministarstvo zbog odustajanja od F-35 , jedinog aviona koji je već sertifikovan.

Njemačka je u januaru odlučila da kao zamjenu za višenamjenske avione tipa “Tornado”, neće nabavljati američke avione F-35 proizvođača Lokid Martin, a odlučeno je da se izabere ili F/A-18 ili “Jurofajter”, a sada je na njihovim proizvođačima, “Boingu” i “Erbasu” ( u evropskom konzorcijumu na proizvodnji “Jurofajtera” zajedno rade i britanski BAE i italijanski “Leonardo”), da dokažu da su njihovi avioni sertifikovani da nose američko nuklearno naoružanje, što je jedna od obaveza njemačke vojske u okviru NATO-a.

Avioni Tornado mogu da nose američke nuklearne bombe i za sada je izvijesno da će Njemačka zavisiti od njih dok ne dobije nove, sertifikovane avione, što može potrajati godinama.

Trenutna flota Tornada ima stopu borbene gotovosti ispod 40 odsto, navodi agencija prema izvorima upoznatim s novim podacima ministarstva i dodaje da je Njemačka u proteklim godinama objavljivala takve podatke, ali je ove godine iz bezbjednosnih razloga ove podatke proglasila povjerljivim.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!