Politika

Stevandić: Ne dolazimo na vanrednu sjednicu Predstavničkog doma BIH

SARAJEVO – Nenad Stevandić, predsjednik Kluba Srba u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine, pozvao je danas ”na dogovor i poštovanje volje naroda izražene na izborima kako se nastala politička kriza i napeta situacija u BiH, ne bi potpuno izmakli kontroli”. Poručio je da poslanici iz reda srpskog naroda danas neće prisustvovati vanrednoj sjednici.

Kako je Stevandić naveo u saopštenju, nakon provedenih parlamentarnih izbora 2018. godine i pobjede koalicije SNSD, DNS, SP i Ujedinjene Srpske počela je odmah opstrukcija implementacije izbornih rezultata od strane pobjedničke grupacije u FBiH predvođene sa SDA koja traje do danas.

Loading...

”Iako su se rezultati izbora odmah implementirali i uspostavli svi organi vlasti u Republici Srpskoj, na nivou zajedničkih organa u BIH, prekršeni su zakonski rokovi za formiranje Savjeta ministara iako je postojala jasna parlamentarna većina. Mi, parlamentarci iz Republike Srpske i član Predsjedništva, a aktuelni predsjedavajući Predsjedništva gospodin Milorad Dodik, nismo spremni za političke ucjene i nametanje pravila da bi smo odgovorno obavljali dužnosti na mjestima za koja smo dobili većinsku podršku iz Republike Srpske. Mi smo apsolutno jedinstveni i odgovorni ljudi i ne namećemo svoju volju i percepciju u Bosni i Hercegovini i Federaciji Bosne i Hercegovine već želimo iskreni dijalog i kompromis oko usaglašenih pitanja koje se tiču života i rada svakog građanina ove zemlje”, saopštio je Stevandić.

Smatra da bi bilo krajnje vrijeme da se formira Savjet ministara BiH i odblokira rad komisije za izbor Savjeta ministara kako bi se legalan i zakonit način mogla formirati radna tijela Parlamenta, te da otpočnu riješavati nagomilane probleme građana.

“Ne prihvatamo izmišljanje problema i nametanje riješenja sa ciljem da se mi iz Republike Srpske targetiramo u javnosti i lažno okrivimo za opstrukciju i nerad jer je uzrok opstrukcije i nerada upravo blokada formiranja Savjeta ministara, a posljedica toga moguća paraliza institucija sa nesagledivim posljedicama kako po evropsku agendu tako i po samu Bosnu i Hercegovinu što je već predmet prigovora i kritika iz Evropske unije”, naveo je Stevandić.

Kaže da niko iz Republike Srpske u pobjedničkoj koaliciji ne snosi ni minimum odgovornosti zbog navedenih blokada.

“Zbog toga ne možemo da prihvatimo učešće na današnjoj vanrednoj sjednici Parlamentarne skupštine jer bi time pristali da radimo pod ucjenama i diktatu”, poručio je Stevandić, prenio je N1.

Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine zakazana je za danas s početkom u 11 sati.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!