Društvo

SLAVKOVA POBJEDA Autistični dječak iz Rudog nakon tri godine borbe KREĆE U ŠKOLU

Slavku Mrševiću, koji ima najblaži oblik autizma, danas je odobreno polaganje razrednog ispita za prvi razred zanimanja saobraćajni tehničar drumskog saobraćaja u Srednjoškolskom centru u Rudom, nakon što ga je 2016. godine Srednja saobraćajna škola izbacila jer je odbila da prilagodi nastavni plan i program njegovim funkcionalnim sposobnostima i statusu.

Ovu odluku u Slavkovu korist danas je donijela ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić, u skladu sa Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju po članu koji tretira izuzetne specifične slučajeve.

– Ministarstvo je saglasno da Slavko Mršević prisustvuje nastavi sa bivšim odjeljenjem četvrtog razreda, uz pratnju asistenta. Čim danas proslijedimo ovo rješenje Srednjoškolskom centru u Rudom, Slavko će već u ponedjeljak, 15. aprila, moći da prisustvuje nastavi – rekla je Trivićeva novinarima u Banjaluci, nakon sastanka sa roditeljima ovog dječaka.

Trivićeva je istakla da će predstavnici Ministarstva i dalje biti u kontaktu sa Slavkovim roditeljima radi donošenja odluka u njegovom interesu, budući da će dalje školovanje morati da nastavi ili u Srednjoškolskom centru Rudo ili posredstvom Zavoda za obrazovanje odraslih.

Nenad Mršević, Slavkov otac, rekao je da ga je ova vijest veoma obradovala i da će, nakon tri godine pravne borbe porodice za Slavkovo obrazovanje, od danas sa Ministarstvom prosvjete i kulture Srpske biti partner, a sve radi najboljeg interesa njegovog sina.

Slavko Mršević, koji ima Aspergerov sindrom, najblaži oblik autizma, izbačen je 1. septembra 2016. godine iz Srednje saobraćajne škole u Rudom jer je škola odbila da prilagodi nastavni plan i program i metodologiju prenošenja gradiva njegovim funkcionalnim sposobnostima i statusu.

Osnovni sud u Višegradu nedavno je donio nepravosnažnu presudu da su nadležni iz Srednje saobraćajne škole u Rudom i nadležno ministarstvo kršili zakon u slučaju zabrane pohađanja nastave za autističnog dječaka i naložen je hitni povratak u školske klupe, te izrečena finansijska kazna od 11.000 KM.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!