Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Kultura

U Sarajevu preminuo akademik i pisac Tvrtko Kulenović

U Sarajevu je danas preminuo akademik, pisac i profesor Tvrtko Kulenović, saopštili su iz Bošnjačke zajednice kulture Preporod.

“Bošnjačka zajednica kulture ‘Preporod’ u Bosni i Hercegovini porodici akademika prof. em. dr. Tvrtka Kulenovića te ukupnoj književnoj i kulturnoj javnosti izražava najdublje saučešće zbog ovog teškog gubitka za cjelinu književnosti i kulture Bosne i Hercegovine”, stoji u saopštenju Preporoda.

Akademik prof. em. dr. Tvrtko Kulenović rođen je u Šapcu 9. aprila 1935. godine. Između ostalog, bio je dugogodišnji profesor i profesor emeritus Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, prvi predsjednik PEN-centra BiH, direktor Narodnog pozorišta u Sarajevu, te redovni član Akademije nauka i umjetnosti BiH.

U književnosti se javio krajem šezdesetih godina 20. stoljeća i objavio više od 20 knjiga putopisa, pripovijetki, radiodrama te romane “Čovjekova porodica” (1991), “Istorija bolesti” (1994) i “Jesenja violina” (2000), uključujući i knjige iz oblasti književne teorije i teatrologije. (klix.ba)

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button