Magazin

Joga ženama u godinama ispravlja hod

Bavljenje jogom u starijim godinama pomaže ženama da brže hodaju i održavaju ravnotežu, pokazala su istraživanja sa Univerziteta “Temple” u Filadelfiji.

Loading...

Ekipa stručnjaka je osmislila program vježbi, ciljano namijenjen starijim osobama. U vježbama su zastupljene bazične joga poze, sa preciznim objašnjenjima kako da se stoji uspravno, savije naprijed, nagne ustranu…

Nakon devet nedjelja vježbanja, dame obuhvaćene programom su u prosjeku “porasle” za centimetar. Zapravo, istinski nisu porasle, već su se ispravile iz pogrbljenog položaja.

Žene su bile starije od 65 godina, vježbale su dva puta nedjeljno po sat i po. Postepeno je pojačavan intenzitet vježbi. Nakon završenog programa pokazalo se da su imale duži korak i brže hodale, a mogle su duže da se održe i na jednoj nozi. Imale su i više samopouzdanja prilikom održavanja ravnoteže u stojećem položaju i pri hodu.

Poboljšava ravnotežu i stabilnost

Mnogi položaji u jogi se fokusiraju na ravnotežu i stabilnost, što je izuzetno važno kako starimo. Jačanje mišića i poboljšanje ravnoteže preduhitriće mogućnost pada, što može biti veoma problematično kod starijih ljudi. Međutim, ako do pada dođe, snaga i stabilnost pomažu seniorima da se brže oporave.

I vježbe fleksibilnosti koje pruža joga su sjajne ako su vaši zglobovi bolni i ukočeni. Istraživanje o efikasnosti joge za liječenje osteoartritisa kod starijih žena pokazalo je da pruža terapeutske učinke. Lagani pokreti mogu opustiti i oblikovati mišiće, što može pomoći da se izbjegnu različite povrede.
 

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!