Društvo

DOTAKLI SMO DNO Hrana u BiH skuplja nego u zemljama Evropske unije

Kupovna moć građana BiH opada iz mjeseca u mjesec. Istraživanje koje je njemačka agencija GFK provela u 42 države Evrope pokazuje da se BiH, kada je riječ o kupovnoj moći, nalazi na 40. mjestu, što je svrstava na samo dno. Iza su samo Makedonija i Moldavija.

Loading...

Kafa, jaja, grah

Kako navodi predsjednik Udruženja za poboljšanje kvaliteta života „Futura“ iz Mostara Marin Bago, već s početkom ove godine cijene nekih od osnovnih životnih namirnica porasle su i za 20 odsto.

Ako se tome, kako kaže Bago, doda i činjenica da je gramaža proizvoda sve manja, ispada da su proizvodi u trgovinama skuplji i do 40 odsto!

– Mnoge osnovne namirnice skuplje su nego u zemljama Evropske unije. Kada se uporede njihova i naša primanja, jasno je da bh. građani mogu kupiti najmanje. Sve ovo udar je na potrošače, koji se više ne mogu nositi sa poskupljenjima – kaže Bago.

Prema posljednjoj analizi Federalnog ministarstva trgovine za februar, posebno su porasle cijene sira, margarina i maslaca. Poskupjeli su i riba, grah, kafa, jaja, pa sada školjka, umjesto sedam, košta 8,50 KM.

Bago ističe da su voće i povrće postali luksuz.

Nema strategije

– Činjenica je da mi pojedemo svega 20 odsto od onoga što proizvedemo, tako da postoji dosta prostora da se poveća izvoz. Svaka razumna vlada to bi morala iskoristiti – kaže Bago.

Sve više se na komad kupuju paradajz, paprika, mrkva…

Nemamo kvalitetne strategije, a one koje imamo su u ladicama. Bez strategija se ne može voditi zemlja – rekao je Bago.

(Avaz)

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!