Nauka i tehnologija

Facebook priznao da je bez dozvole prikupljao kontakte korisnika

Facebook je priznao da je bez dozvole prikupio imejl kontakte 1,5 miliona korisnika, javlja CNN.

Kako se navodi u saopštenju kompanije, liste kontakata elektronske pošte “nenamjerno” su prenijete na tu najveću društvenu mrežu na svijetu, poslije promjene dizajna od prije skoro dvije godine.

Loading...

Kako je prenio CNN, kompanija je u srijedu navela da je počela proces brisanja prikupljenih kontakata.

Iz Facebooka su objasnili da je problem nastao prije tri godine, kada je promijenjen način kreiranja korisničkog naloga na toj društvenoj mreži. Prije tih promena korisnici su imali mogućnost kreiranja liste kontakata elektronske pošte prilikom otvaranja naloga kako bi lakše pronašli prijatelje koji su već na Facebooku.

U maju 2016. Facebook je uklonio opciju koja objašnjava da se liste kontakata korisnika mogu prenijeti na tu društvenu mrežu prilikom otvaranja korisničkog naloga. Zbog toga su, u nekim slučajevima, liste kontakata elektronske pošte prenijete na Facebook bez znanja ili dozvole korisnika.

Portparol Facebooka rekao je da kompanija nije shvatila da se to događalo sve do aprila ove godine, kada je prestala da nudi opciju provjere lozinke putem elektronske pošte prilikom prvog pristupanja toj društvenoj mreži.

“Kada smo pregledali korake kroz koje ljudi prolaze kako bi potvrdili svoj nalog, otkrili smo da su, u nekim slučajevima, prilikom otvaranja korisničkog naloga, na Facebooku slučajno prenijeti kontakti elektronske pošte”, dodao je portparol.

Kompanija ističe da liste kontakata koje su greškom prenijete na Facebook nisu dijeljene ni s kim izvan te društvene mreže.

Ovaj incident je posljednji u nizu kada je u pitanju narušavanje privatnosti na Facebooku, koji ima više od dvije milijarde korisnika širom svijeta. U posljednjih 18 mjeseci oni su uključili skandal sa analitičkim podacima iz Kembridža, najveću povredu bezbjednosti u istoriji ove kompanije.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!