Region

Rusija upozorava na “zloglasni plan A”

MOSKVA – Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ukazalo je na to da se intenziviraju napori da se integrišu oblasti naseljene Albancima na Balkanu.

Rusko ministarstvo je upozorilo da se time komplikuje dijalog Beograda i Prištine i podriva atmosfera povjerenja širom regiona.

Loading...

Ministarstvo je u saopštenju ocijenilo da “zapadni pokrovitelji Tirane nastavljaju da se pretvaraju da ne primjećuju aktivne ‘velikoalbanske’ aspiracije”.

Intenziviranje napora da se intergišu oblasti naseljene Albancima u nizu susjednih balkanskih zemalja i institucionalizacija ovog procesa u okviru regionalnog Saveza albanskih opština nije bezazleno, navodi se u saopštenju.

Rusko ministarstvo, s druge strane, navodi da ne može da ignoriše “niz koraka koje preduzima aktuelno albansko rukovodstvo, u vezi sa konsolidacijom ‘albanskog faktora’ u sklopu regionalne politike Tirane”.

U tom kontekstu, podsjeća da je premijer Albanije Edi Rama “otvoreno rekao da je Kosovo za njega dio Albanije” i da “ujedinjenje Albanije i Kosova nije plan B, već plan A”.

“Realizaciju tog plana, albanski premijer povezao je sa unutrašnjopolitičkom i spoljnopolitičkom debatom oko moguće korekcije granice pokrajine, odnosno u okviru procesa dijaloga posredstvom EU s ciljem postizanja odgovarajućeg rješenja između Beograda i Pristine”, navodi se u saopštenju.

Čini se, ocjenjuje rusko ministarstvo, da u Tirani misle da postizanje takvog sporazuma između Beograda i Prištine predstavlja pretpostavku za dalje sprovođenje zloglasnog “‘plana A”.

Ministarstvo je pozvalo zapadne partnere Albanije da konačno reaguju na “očigledne albanskocentrične težnje” Tirane i da, umjesto formiranja sumnjivih struktura na lokalnom nivou, osiguraju da Priština ispuni svoje obaveze u vezi sa formiranjem Zajednice srpskih opština na KiM.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!