Region

Šta kaže Brisel povodom sastanka u Berlinu

BRISEL – U Briselu danas niko nije bio rad da komentariše da li je EU iznenađena sastankom u Berlinu, kako je to ocijenio šef srpske diplomatije Ivica Dačić, ali se nezvanično ističe da njemačko-francusku inicijativu i pokušaj pokretanja dijaloga Beograda i Prištine sa mrtve tačke u Briselu vide kao doprinos zajeničkom zalaganju EU, SAD i zemlja članica na rješavanju kosovskog pitanja.

EU nije organizator sastanka u Berlinu, ali je bila i ostaje posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, stav je EU zvaničnika.

U Evropskoj komisiji i Evropskoj službi za spoljne poslove, čiji tim sa Federikom Mogerini na čelu vodi dijalog između Beograda i Prištine, kažu da će najviši zvaničnici EU biti na sastanku u Berlinu 29. aprila i da su tim povodom u kontaktu sa njemačkim organizatorima.

O tome da li su iznenađeni ovim sastankom, kao tvrdi šef diplomatije Srbije Ivica Dačić, i da li znaju šta će biti tačno na agendi kada je riječ o pokretanju dijaloga Beograda i Prištine sa mrtve tačke u Briselu – ne žele da komentarišu.

“U Berlinu će se posebno pogledati odnos Beograda i Prištine, ali jasno je da EU posreduje u dijalogu i da je to dio procesa proširenja i evropske perspektive. U interesu svih, i Nijemaca, jeste da se napreduje”, navode izvori Tanjug u Briselu.

U Briselu, ali i šire, ima onih koji kritikuju šeficu EU diplomatije zbog nedostatka liderstva u vođenju dijaloga Beograda i Prištine i time opravdavaju potrebu za većim angažamanom Njemačke i drugih međunarodnih faktora.

Drugi, među kojima je i izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister, sastanak u Berlinu najavljuju kao doprinos nastavku dijaloga i podrška dobrom i napornom radu Federike Mogerini.

Šefica EU diplomatije prva je potvrdila svoje prisustvo na sastanku u Berlinu

Iz njenog kabineta je poručeno da se tom prilikom očekuju razgovori o “jačanju stabilnosti i properiteta šireg regiona” kao i da su zemlje članice uvijek bile dio rada u cilju pomaka u dijalogu Beograda i Prištine.

Istovremeno, sumirajući rezulate svog petogodišnjeg mandata na čelu Evropske službe za spoljne poslove Mogerini na posljednjem zasjedanju Evropskog parlamenta nije ni pomenula dijalog Beograda i Prištine kome lično posreduje sve vrijeme.

“Ponekad ne uspijete, ali ako ste uporni i jasni u ciljevima, vrijednostima i principima, ponekad dobri rezultati dođu. Možda poslije 25 godina, 7 godina ili samo dve godine”, izjavila je Mogerini.

Federika Mogerini je više puta naglašavala da je osnovni uslov za nastavak dijaloga povlačenje tarifa Prištine na robu iz Srbije.

“Čim bude uslova, spremna sam ne samo da sazovem novu rundu dijaloga na najvišem političkom nivou za prvo sljedeće jutro, već i da nas ‘zaključam’ na koliko god je to potrebno, na jednu nedelju, mjesec dana ili tri mjeseca”, poručila je Mogerini sredinom februara ove godine.

Do sada nije bilo uspjeha u pokušajima Brisela i Vašingtona da se takse ukinu i stvore osnovni uslovi za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Sastanak 29. aprila će biti prilika da Berlin i Pariz pokažu svoj uticaj, ali i čemu, pa i kome taj uticaj “ide na ruku”.

Na kraju, manje je bitno ko posreduje, od toga da se dođe do održivog rješanja za normalizacuju odnosa Beograd i Prištine, ako je o tome riječ kad je u pitanju berlinski samit.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!