Banjaluka

Prijem za mlade pjesnike, učesnike „Dječijeg carstva“

Zamjenik gradonačelnika Banje Luke Srđan Amidžić, organizovao je danas prijem za učesnike Međunarodnog festivala dječije poezije „Dječije carstvo“, manifestacije koja je brojnošću učesnika i kvalitetom stekla ugled, kako među djecom i školama, tako i među piscima i kulturnim radnicima.

„Dječije carstvo“ njeguje književni izraz od najranijeg djetinjstva i predstavlja kreativni prostor za razvoj talenata i afirmaciju autorskog stvaralaštva najmlađih u umjetnosti.

Upravo ovo stvaralaštvo, kako je kazao zamjenik Amidžić, dodatno će uljepšati naš grad ovog proljeća. Zbog toga je mladim pjesnicima izrazio zahvalnost, ali i organizatorima koji ulažu energiju da ovaj festival živi već 13. godina.

Organizator festivala Slobodan Stošić, kazao je da je „Dječije carstvo“ najveći festival te vrste u regionu, te da je ove godine više od 4.500 djece poslalo 6.500 radova. Tokom selekcije, u finale je ušlo njih 72 iz svih zemalja bivše Jugoslavije.

Kao i svake godine, Dječije carstvo bira svog princa, a to je ove godine pjesnik iz RS Jovo Čulić, kome je zamjenik gradonačelnika uručio nagradu na sinoćnoj svečanosti u  Gradskom pozorištu „Jazavac“.

Ovu manifestaciju, u čijem centru su djeca, Grad Banja Luka je ove godine uvrstio u zvaničan program „Proljeća u Banjaluci“, a nalazi se i u Kalendaru kulturnih manifestacija grada Banja Luka za 2019. godinu. Osim „Dječijeg carstva“, Grad svake godine podržava i druge manifestacije posvećene djeci poput: „Đurđevdanskog festivala“, „Međunarodnog festivala dječijih pozorišta“, „Festivala dječijeg muzičkog stvaralaštva Mali kompozitor“, a ove godine podržan je i „Dječiji sajam“.

Takođe, kroz projekte kulturno-umjetničkog stvaralaštva koji su u skladu sa Startegijom razvoja kulture, prošle godine po prvi put realizovani, Grad je podržao i nekoliko projekata kojima se podstiče stvaralaštvo za djecu i mlade i kreativnost mladih talenata.

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!