Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Magazin

Namirnice koje morate konzumirati

Proljeće je stiglo i već je jasno da ispraćamo posljednje trzaje zime, a s proljećem dolaze i brige oko nakupljenih kilograma, pripreme za ljeto.

Dok smo zadnjih nekoliko mjeseci živjeli od zimnice, zaliha voća i povrća, te se hranili uglavnom finim varivima i masnijom, kaloričnijom hranom, sada je došlo vrijeme da okrenemo proljećnu stranicu u jelovniku. Konačno su tržnice prepune sočnih gomolja, glavica salate, lisnatog povrća, polako stiže i voće, a to bi svakako trebalo iskoristiti.

Evo spiska superproljećnih namirnica za podizanje raspoloženja, energije i metabolizma.

Orasi

Orasi su veoma zdravo voće bogato triptofanom i aminokiselinama, koje su nam veoma bitne za podizanje serotonina u krvi. Španski istraživači su otkrili da su redovni konzumenti orasa mnogo veseliji od onih koji to nisu. Mnogo energije i volje biće vam potrebno za nove dijete i vježbanje i zato navalite na orase.

Šparoge

Šparoge su jedan od najboljih prirodnih izvora folne kiseline i B vitamina, a njihova sezona je uveliko u jeku.

Mladi luk

Mladi bijeli luk sadrži supstancu zvanu alicin. Ona je zaslužna za intenzivan miris bijelog luka, ali isto tako može da vas odvrati od prejedanja. Konzumiranje mladog bijelog luka izaziva osjećaj sitosti, pa vam može biti veoma dobar saveznik pri mršavljenju. Dobar izbor je takođe i crveni mladi luk koji je pitomiji i iz tog razloga vole ga i djeca. A, pored blagog ukusa pun je zdravih supstanci.

Mahunarke

Mahunarke su, kažu nutricionisti, sjajne ukoliko želite oslabiti, s obzirom na to da vaše tijelo mora naporno da radi da bi došlo do vlakana unutar pasulja, što znači da trošite energiju dok varite. S druge strane, veoma su bogati proteinima i sjajna zamjena za meso. Mladi špinat je pun gvožđa, jedite ga što više u proljeće, posebno ako ne jedete crveno meso, najbolje bi bilo da ga jedete u sirovom obliku.

Artičoke

Ako ste se ulijenili za vrijeme zime, artičoke su sjajne da vam podignu nivo energije, one su prepune magnezijuma i minerala koji podstiču više od 300 biohemijskih procesa u vašem organizmu.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button