Region

Oblak saharskog pijeska stiže u region

ZAGREB – Zapadnoj Evropi i Mediteranu ovog vikenda prijeti veliki oblak saharskog pijeska, što je veoma rijetka pojava, objavio je sajt Severe Weather Europe.

Kako se navodi, Francuska, dijelovi Španije i Portugala, područje Balearskih ostrva, veliki dijelovi Apeninskog poluostrva, zemlje Beneluksa kao i zapadnog Mediterana imaće nebo puno saharskog pijeska, a najveća koncentracija biće na zapadnom Mediteranu, prenosi Index.

Saharski pijesak u Hrvatsku stiže u noći između ponedjeljka i utorka, a prognostičarka RTL-a Dunja Macoko Drvar kaže da se snažan ciklon polako približava iz Severne Afrike i sa sobom vuče više pijeska nego što ga mediteransko područje dobija sa manjim ciklonima.

Pijeska već ima u vazduhu iznad zapadnog Sredozemlja i Španije, a narednih dana ciklon će putovati na istok i zahvatiti veliki dio Hrvatske.

Lagano taloženje pijeska na obali će moći da se primjeti već u nedjelju, a biće ga znatno više u ponedjeljak i pogotovo utorak, kad će padati prljava kiša kako na moru, tako i u kontinentalnom dijelu Balkana.

“Ako niste oprali automobile, i nemojte. Pred praznik oprani okomiti pozori valjda će ipak ostati čisti”, poručuje Macoko Drvar.

Izvor

Ključne riječi

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!