Privreda

Srbija zbog prištinskih taksi dnevno gubi milion evra

​BEOGRAD – Srbija na dnevnom nivou gubi milion evra zbog taksi koje je Kosovo uvelo na robu iz Srbije i do sada je načinjena šteta u vrednosti od 147,9 miliona evra, kaže ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić.

Resorni ministar ističe da se milion evra dnevno gubi već duže vrijeme, u kontinuitetu.

Loading...

Vlast iz Prištine ne popušta peti mjesec, jer toliko već traje mjera zbog koje je Srbija od novembra do danas izgubila nepunih 148 miliona evra.

Projekcija koju je prošlog mjeseca javnosti predočio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić bila je da će na godišnjem nivou gubitak za domaću privredu biti nekih 500 miliona evra. Srbija Kosovu nije uvela kontramjere iako se to pitanje od početka postavljalo.

I predstavnici vlasti ali i struke su tokom ovih nekoliko meseci tvrdili da kontramjere zbog slabog uvoza sa Kosova ne bi dale rezultata, dok bi sve drugo, poput zaustavljanja njihovih kamiona sa robom koji idu za EU, bilo kršenje SSP.

“Ne znam šta bi bile kontramere jer ako zaustavite njihove kamione, to znači da treba da zaustavite i kamione iz EU koje idu ka Kosovu, a onda bismo imali problem sa Evropom. Postoji opcija suspenzije Briselskog sporazuma, ali to je već političko pitanje”, napominje Ljajić.

Ideja srpske vlade u početku je bila da čeka da međunarodna zajednica “pritisne” vlasti Kosova da takse ukinu. Najava Vučića da bi Srbija, ipak, mogla da uvede kontramjere ustvari je potvrda da taj pritisak, ako ga je i bilo, nije bio najuspješniji.

Profesor spoljne trgovine na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Predrag Bjelić kaže da uvođenje carina na robu sa Kosova ne bi imalo efekta jer se malo toga uvozi od njih.

“Ako bismo ograničili kretanje njihovih kamiona s robom, mislim da bi ih to najviše pogodilo, jedino što bi imalo nekog jačeg efekta. Sve ostalo ne bi imalo takav uticaj”, ističe Bjelić.

Na pitanje da li bi to onda Srbiju dovelo u poziciju da krši SSP, Bjelić kaže da tu Srbija ima pokriće jer je pokrenula mehanizam u CEFTA, čije su članice i Kosovo i Srbija.

“Srbija, kao i Kosovo nisu deo Svetske trgovinske organizacije, a eventualno uvođenje kontramera ne bi trebalo da ima neke posledice po nas jer bi ovo bila reakcija na njihovo kršenje SSP-a”, napominje Predrag Bjelić.

(Danas)

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!