Magazin

Nepal uvodi obavezno korišćenje GPS čipova za penjače na Mont Everest radi bolje sigurnosti

Nove mjere bezbednosti na Mont Everestu: Obavezno korišćenje GPS čipova za sve penjač okolnosti i vremenske prilike relativno povoljne, spašavanja na ovoj planini se smatraju izuzetno rizičnim

Novi zahtjev koji će biti u obavezi da ispune svi, ukoliko odluče da se uspenju na Mont Everest, uoči ovogodišnje sezone, odnosi se na iznajmljivanje i korišćenje čipova za praćenje, najavljeno je iz Nepala.

– Ugledne kompanije su ih već koristile, ali sada je to obavezno za sve penjače – izjavio je za CNN direktor Odjeljenja za turizam Nepala, Rakeš Gurung, uz napomenu da će upravo to biti od koristi prilikom eventualnih nesreća, jer će u velikoj meri skratiti ne samo vreme potrage, nego i čitav proces spasavanja.

Loading...

Takođe je napomenuo da će svaki penjač biti u obavezi da izdvoji između 10 i 15 američkih dolara za čip, koji bi trebalo da bude ušiven u jaknu svakoga od njih. Nakon što se uspešno popne na Mont Everest, čip će biti uklonjen iz odeće, te vraćen nadležnima i potom ga mogu koristiti i drugi penjači.

U pitanju su čipovi koji koriste GPS sistem, koji podrazumjeva satelitsko dijeljenje informacija.

@nimsdai/Project Possible/AFP/Getty Images

Većina onih koji imaju želju da se uspnu na 8.849 metara nadmorske visine, na koliko se nalazi najviši vrh Mont Everesta to čine upravo iz pravca Nepala. Tom prilikom je neophodno da izdvoje i 11.000 američkih dolara, kako bi pribavili odgovarajuću dozvolu za penjanje. Svemu tome treba dodati i novac potreban za odgovarajuću opremu i hranu, zatim za dodatni kiseonik, te šerpase i još neke sitnice. Suma sumarum, sve to entuzijaste košta često više od 35.000 dolara.

Uzevši u obzir da se od deset najviših planinskih vrhova na celom svetu, čak njih osam nalazi na teritoriji Nepala, sasvim je jasno da ova zemlja značajan prihod ostavruje upravo od planinara.

Nerijetko se događa da uspon na Mont Everest traje i po dva meseca, a obično se mjesec maj uzima kao najbolji za taj podvig.

U toku protekle godine izdato je čak 478 dozvola za penjanje, što se smatra svojevrsnim rekordom. Nažalost, čak 12 penjača je svoj život izgubilo tokom pokušaja uspona, dok ih se kao nestalo vodi petoro.

Čak i kada su okolnosti i vremenske prilike relativno povoljne, spašavanja na ovoj planini se smatraju izuzetno rizičnim.

Izvor
telegraf
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!