Magazin

Tri problema koje ima svaki vlasnik psa

Svaki vlasnik psa se može poistovjetiti s istim problemima.

Donosimo vam tri najčešća problema i rješenje za njih:

Loading...

Žvakanje stvari i namještaja u kući

Okidača za destruktivno žvakanje ima nekoliko, ali najčešći je svakako dosada i prevelika količina nepotrošene energije, za što su odgovorni sami vlasnici. Rješenje za ovaj problem je pobrinuti se da pas ima dovoljno igračaka koje može žvakati kad je sam kod kuće. Takođe ga tokom dana izvedite u nekoliko šetnji da se može istrčati i potrošiti energiju.

Uriniranje u kući

Ako vaš pas nije štene, a primijetili ste da urinira u stanu, posjetite veterinara kako biste isključili mogućnost da se razlog za ovakvo ponašanje ne krije u nekom zdravstvenom problemu. Međutim, najčešće je uzrok stres ili anksioznost. Što god da je uzrok, pobrinite se psa odgajati od početka. To podrazumijeva da mu prvo ograničite kretanje, odnosno da mu ne dozvolite da šeta do mjesta gdje najčešće voli “obilježiti teritorij”. Također ga neprekidno nadgledajte. Svaki put kada nuždu obavi napolju, nagradite ga poslasticom I maženjem, a i povećajte broj odlazaka u šetnju.

Uporno i glasno lajanje

Ovo je također jedan od učestalih i velikih problema s kojima se vlasnici suočavaju, ali trebalo bi imati na umu da psi komuniciraju lajanjem i da nam lavežom uvijek žele nešto poručiti. Ako primijetite da vaš ljubimac laje kada nešto traži, morate biti dosljedni u stavu da takvim ponašanjem neće dobiti ono što traži. Ignorišite ga i tek kada prestane lajati ga nagradite poslasticom ili maženjem. Ako posumnjate da vaš pas laje jer se boji nečega, posavjetujte se sa svojim veterinarom kako mu pomoći.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!