Privreda

Nijemci investiraju u Bosansku Krupu

BOSANSKA KRUPA – Poznata njemačka firma “Ringspann”, koja se bavi proizvodnjom pogonskih komponenti i dijelova za motore, kupila je zemljište na lokalitetu industrijske zone Pilana u Bosanskoj Krupi s ciljem izgradnje i otvaranja novog proizvodnog pogona.

Ugovor o kupoprodaji potpisali su danas predstavnik ove kompanije Elvis Nuhanović i Armin Halitović, načelnik općine Bosanska Krupa.

Prije nekoliko mjeseci, njemački investitor je iznajmio halu u ovoj industrijskoj zoni, gdje je pokrenuta proizvodnja dijelova za električne bicikle, čiji je najveći kupac poznata kompanija “Bosch”. U narednom periodu njihov cilj je izgradnja vlastitih kapaciteta i proširenje obima proizvodnje.

“Trenutno zapošljavamo 22 radnika, a do kraja godine planiramo imati 30 s tim da ćemo iduće godine početi s izgradnjom vlastitih objekata nakon čega će se svakako širiti radna snaga, samim tim proizvodnja i izvoz”, kaže Nuhanović.

Prema njegovim riječima, tokom ove godine planiraju uložiti 750.000 eura u pokretanje proizvodnje, dok bi u 2020. godini investirali oko milion eura.

Načelnik općine Bosanska Krupa Armin Halitović istakao je kako je primarni cilj lokalnih vlasti otvaranje novih radnih mjesta.

“Ono što smo u posljednje vrijeme radili kada je u pitanju privreda nije uzalud. Sve se odvijalo vrlo brzo i efikasno. Dobili smo saznanja da se vlasnici “Ringspanna” raspituju o mogućnostima investiranja u Bosanskoj Krupi. Stupili smo u kontakt s njima, upriličili sastanak na kojem smo predočili čime raspolažemo i šta nudimo i na licu mjesta dobili pozitivan odgovor”, istakao je Halitović.

Inače, pomenuta njemačka kompanija ima tradiciju dugu 70 godina, te uspješnu saradnju s brojnim poznatim svjetskim kompanijama kao što su “Rolls-Royce”, BMW ili “Siemens”, a posjeduju proizvodne pogone u Njemačkoj, SAD, Kini i Južnoj Africi.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!