Banjaluka

Banja Luka danas u znaku džeza: Pogledajte raspored dešavanja

Banja Luka danas obilježava Svjetski dan džeza manifestacijom pod nazivom „DžezRez 000“. To će ujedno biti i omaž legendi džez muzike Kvinsiju Džonsu čiji je orkestar prije nekoliko decenija svirao u Banjoj Luci.

Ovaj datum ustanovio je Unesko, a Banja Luka će se ove godine priključiti slavljenju džeza, što će doprinijeti njenom pozitivnom imidžu i u smislu kandidature za Evropsku prestonicu kulture 2024. Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Grada Banja Luka u okviru „Proljeća u Banjaluci“, a uz podršku Ambasade SAD. Ovogodišnji moto je „Quincy Jones ponovo u Banjaluci“.

Loading...

„Pozivamo sve poklonike dobre muzike i džeza, profesore, učenike, studente… da budu dio obilježavanja 30. aprila, Svjetskog dana džeza, po prvi put u Banjoj Luci. Pošto kiša neumoljivo lije, prinuđeni smo da dnevni dio programa premjestimo u Kulturni centar Banski dvor“ najavili su organizatori, Udruženje građana „REZ“ i Fondacija Evropska prestonica kulture Banjaluka 2024.

U 13.30 časova u Banskom dvoru sviraće studenti AUBL – Nikolina Đekanović i Mario Nikolić i biće postavljena izložba fotografija „Bašta sljezove boje“ Slobodana Rašića. Od 14.00 časova možete poslušati izuzetno zanimljivo predavanje Olega Soldata „Od čaršije do džeza – kargo kultovi“ te razgovor sa Sinišom Tomićem, Slobodanom Rašićem i Zoranom Šimunovićem o istorijatu „Bašte sljezove boje.“

Koncerti su od 19.00 na staroj/novoj kulturnoj sceni „Bašta sljezove boje“ u Kralja Alfonsa XIII, broj 12.

„Ponesite kišobrane i kabanice i ne dozvolite da kiša umanji vrhunski muzički događaj. Dođite da zajedno uživamo u džez svirkama u noći 30. aprila. Za vas sviramo od 19.00 do kasnih večernjih časova,“ stoji u pozivu organizatora.

Orkestar Policije RS će u okviru „DžezReza 000“ da izvede kompoziciju „Banjaluka“ u aranžmanu Dušana Pokrajčića u defileu od Banskog dvora Kulturnog centra do „Bašte sljezove boje.“ „Hard Rok“ radio će cijeli dan emitovati džez muziku koja će se slušati i u javnom prevozu.

Kvinsi Džons i njegov orkestar su 1960. godine bili na evropskoj turneji tokom koje su posjetili Jugoslaviju i svirali u Ljubljani, Zagrebu, Banjoj Luci i Beogradu. Banjalučki koncert je održan u tadašnjem Domu kulture, a današnjem Kulturnom centru Banski dvor. U prvom dijelu koncerta nestalo je struje, ali koncert nije prekinut već je nastavljen uz svjetlo petrolejskih lampi.

Atmosfera je inspirisala Fila Vudsa da napiše kompoziciju koju je nazvao „Banja Luka“ a koja je prvi put odsvirana na koncertu Kvinsija Džonsa na Njuport Džez Festivalu 1961. godine, a kompozicija se našla na albumu “Njuport 61“.

Legendarni Kvinsi Džons je poslao video-pozdrav Banjoj Luci i „Džez rezu“ koji možete pogledati ovdje.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!