Svijet

Financial Times: Alarm u EU zbog Rusije, hladan tuš za zapadni Balkan

LONDON – Britanski Financial Times (FT) u članku posvećenom samitu u Berlinu tvrdi da su njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron nagovijestili zemljama zapadnog Balkana da su male šanse za njihovo brzo priključenje EU i da su im prenijeli da bi prvo trebalo da “srede situaciju kod kuće”.

Samit se, konstatuje istovremeno list, održao u trenutku kada je Brisel “uključio alarm” zbog sve veće uloge Kine i Rusije na zapadnom Balkanu.

Loading...

Makron je, napominje list, rekao da razumije da i drugi akteri “imaju svoje interese na Balkanu, ali da je jasno da su evropski interesi važniji”.

U tekstu pod naslovom “Hladan tuš Francuske i Njemačke na nade Balkana za brzo pristupanje EU”, FT navodi da je Makron bio fokusiran na neophodnost “političke stabilnosti” u regionu, navodeći da će Pariz pomoći u ključnim ekonomskim, socijalnim i bezbjednosnim reformama, kao i u reformama u oblasti vladavine prava, prije nego u procesu proširenja EU.

List navodi i da je njemačka kancelarka protiv bilo kakve ideje rješenja spora između Beograda i Prištine koja uključuje razmjenu teritorija, dok bi Vašington i Brisel podržali takvo rješenje.

FT dodaje, pozivajući se na navode analitičara, da su Merkel i Makron bili domaćini samita zbog zabrinutosti razvojem događaja u regionu, uprkos, kako ocjenjuje, uspjehu bez presedena u vezi sa postignutim sporazumom o imenu Sjeverne Makedonije.

EU, zaključuje FT, već dugo govori o mogućnosti ulaska zemlja zapadnog Balkana u taj blok kako bi podstakla ekonomski napredak i poboljšala širu regionalnu stabilnost.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!