Svijet

Marš besmrtnog puka, sjećanje na veterane II svjetskog rata

NJUJORK – Marš Besmrtnog puka u znak sjećanja na junake Drugog svjetskog rata, održan je danas u Njujorku, petu godinu za redom.

Događaj je ove godine privukao rekordne 2.000 učesnika, javlja Tass.

Na skupu su učestvovali Amerikanci, kao i potomci veterana iz Ukrajine, Belorusije, baltičkih država i ostalih bivših sovjetskih republika.

“Dogadaji kao što je Marš besmrtnog puka su veoma važni, posebno ovdje u inostranstvu, da prenesu sjećanje na istoriju djeci koja nisu u dodiru sa svojom domovinom jer moraju da se identifikuju, da zapamte ko su”, rekla je Marina Blagodar, rodom iz Odese, koja je marširala zajedno sa 16-godišnjim sinom.

Američki državljanin Frenk Džamfri, koji je učestvovao u povorci zajedno sa suprugom rođenom u Rusiji, ocijenio je da je 9. maj veliki dan.

“To su bili dani kada je Crvena armija sa saveznicima pobijedila nacističku Njemačku. Veoma je važno to zapamtiti i slaviti pobjedu čovječanstva nad nacizmom”, rekao je on, dodajući da “većina Amerikanaca to ne zna”.

Povorka “Besmrtnog puka” je manifestacija gdje ljudi nose fotografije rođaka koji su učestvovali u Drugom svjetskom ratu. Prvi marš održan je u sibirskom gradu Tjumenu 2007. godine, pod nazivom Parada pobjednika.

Marš je 2013. održan u 120 gradova, a sljedeće godine, građani 500 gradova u sedam zemalja išli su ulicama noseći slike veterana.

U Sjedinjenim Američkim Državama, manifestacije besmrtnog puka su prvo održane u Njujorku, San Francisku i Atlanti, 2015. godine, u organizaciji Ruske omladine Amerike.

Marševi Besmrtnog puka u SAD se održavaju pod okriljem Koordinacionog savjeta javnih organizacija ruskih sunarodnika.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!