Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Trebinjci više neće da rade za 500 maraka, Dubrovnik otvorio mogućnost izbora

Radnici iz Trebinja više ne žele da rade za mizerne plate i u lošim uslovima rada, a zato je najodgovorniji Dubrovnik i konstantna potražnja radnika u ovom gradu na Jadranu.

Brojni Trebinjci su otišli preko granice ostavljajući trebinjske poslodavce koji su im godinama davali platu od 450 do 600 maraka iako su na radnim mjestima provodili i do deset časova dnevno.

Radnik iz “Dubrovačkih vrtova Sunca” u Orašcu kaže da je velika sreća što je komšijama ponestalo radne snage, zbog čega više ne mora da moli trebinjskog gazdu za slobodan dan i povećanje plate.

Čovjek kada radi deset sati dnevno, a zna da nema šanse da dobije više od 500 maraka i da nema ni petka, ni sveca, kod njega počne vremenom da se stvara napetost, nezadovoljstvo, a, pritom, s druge strane, i pritisak da mora da radi jer bolje nema. Sada je, srećom, drugačije“, priča ovaj Trebinjac.

Kaže nam da u Dubrovniku ima fiksnu platu od 5.000 kuna, što je oko 1.250 KM, dok je od bakšiša u aprilu izašao dodatnih 500 maraka.

Samo od bakšiša imam veću zaradu nego u Trebinju što mi izađe redovna plata. I onda dođe neko da me pita što sam otišao. Nemojte misliti da se lako odlučiti i otići u Dubrovnik, ali muka natjera“, navodi ovaj Trebinjac.

A da u Trebinju fali sve veći broj radnika pokazuju i svakodnevni oglasi u kojima se traže novi radnici. Oglasi su otvoreni i po nekoliko sedmica, a novih radnika nema ni na vidiku.

Prema prvim procjenama, u Dubrovniku trenutno radi između 1.100 i 1.300 Trebinjaca, a do juna se očekuje da taj broj pređe cifru od 1.500 radnika.

Ono što Trebinjcima daje novu volju da počnu da rade u Dubrovniku je i to što sve veći broj tamošnjih poslodavaca radnicima nude stalno radno mjesto ili ugovor na devet mjeseci, nakon čega imaju pravo na tri mjeseca plaćeno i novi ugovor od naredne sezone.

U Dubrovnik će uskoro otići i prvi ljekari i medicinske sestre iz Trebinja, koji čekaju da im nadležno ministarstvo u Zagrebu nostrifikuje diplomu, nakon čega će početiri raditi na Medarevu ili u službi hitne pomoći, kojima fali značajan broj medicinskog osoblja.

Ono što je zanimljivo, u Dubrovniku rade sve radno sposobne generacije Trebinjaca – od mladih do ljudi u srednjim godinama.

NEMA VIŠE IZRABLjIVANjA RADNIKA

Brojni regionalni mediji prenijeli su vijest da su radnici sa benzinske pumpe u Vinogradima kolektivno napustili svoja radna mjesta jer im gazda nije želio povećati platu za 100, već za 50 KM.

Ova vijest izazvala je divljenje čitalaca širom regiona.

Međutim, sve do ove godine teško je bilo i zamisliti da bi se radnici odlučili na ovaj potez, ali je ove godine situacija sasvim drugačija, jer postoji alternativa.

Izvor
trebinjelive.info
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Izdvojeno
Close
Back to top button