Region

Kitarovićeva posjetila Blajburg

ZAGREB – Hrvatski predsjednik Kolinda Grabar Kitarović danas je posjetila Macelj, Blajburg i Hudu jamu gdje su sahranjeni ustaše, domobrani i drugi saradnici nacističke NJemačke, među kojima pripadnici “Handžar divizije”, te položila cvijeće i prislužila svijeće.

U saopštenju iz kabineta predsjedika Hrvatske ocijenjeno je da su “ovim masovnim ubistvom ratnih zarobljenika i civila nakon Drugog svjetskog rata prekršene sve civilizacijske norme i odredbe humanitarnog prava, prije svega Ženevska konvencija o ratnim zarobljenicima iz 1929. godine”.

Loading...

Katolička crkva u Koruškoj nije prihvatila da i ove godine na Blajburgu bude služena misa za ustaše, domobrane i druge saradnike nacističke Njemačke, među kojima su i pripadnici “Handžar divizije”.

Austrijske vlasti ocjenjuju da se komemoracija na Blajburgu odavno pretvorila u neonacistički skup, pa su pooštrile kazne sa ustaške simbole i poistovjetile taj pokret sa teoristima.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!