Region

AP: Srbija demonstrirala silu zbog Kosova i savezništva sa Rusijom

BEOGRAD – Američka agencija AP objavila je da Srbija održava vojnu paradu kojom obilježava Dan pobjede nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu, ocjenjujući da se radi o pokazivanju sile u trenutku narastajućih napetosti sa Kosovom.

Navodi se da je u današnjoj paradi u u Nišu učestvovalo 4.000 pripadnika oružanih trupa, 300 vozila i 40 letjelica, uključujući i dva ruska borbena helikoptera sa ruskim posadama, čime se, po ocjeni AP, pokazuje sve veće političko i vojno savezništvo sa Moskvom.

Loading...

AP navodi da su napetosti uvećane u regionu, “pošto se Srbija i Kosovo međusobno optužuju za podrivanje napora za pomirenje nakon rata iz 1998-1999. godine, koji je okončan NATO intervencijom”.

Podsjeća se da Srbija ne priznaje samoproglašenju kosovsku nezavisnost.

Američka agencija ocjenjuje da bi bilo kakva vojna intervencija Srbije na Kosovu pokrenula direktni sukob sa mirovnim snagama na čelu sa NATO-om, koje su tamo stacionirane.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!