Privreda

Skroman ekonomski rast RS u prvom kvartalu

BANJALUKA – Bruto društveni proizvod (BDP) Republike Srpske u prvom kvartalu ove godine je rastao dva odsto u odnosu na isti period 2018. godine, što je, prema ocjeni stručnjaka, veoma skromno.

Bruto dodata vrijednost realno je veća u području trgovine, opravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja, pružanja smještaja te pripreme i posluživanja hrane u procentu od 8,8 odsto.

Rast se bilježi i u oblasti informacija i komunikacija od 4,1% i u finansijskim djelatnostima i djelatnostima osiguranja za 3,8%.

Međutim, pad je registrovan u oblasti vađenja ruda i kamena, proizvodnji električne energije te prerađivačkoj industriji koja je skliznula za 7,1 odsto.

Saša Stevanović, doktor ekonomskih nauka, smatra kako su u pitanju podaci kojima treba posvetiti značajnu pažnju, pogotovo imajući u vidu najsnažniji rast ekonomije Republike Srpske od 2009. godine, koji je zabilježen prošle godine.

Smatra kako je usporavanje rasta posljedica usporavanja inostrane tražnje, povećanog uvoza i ostvarene inflacije.

“Još je rano govoriti o nekim ozbiljnijim trendovima usporavanja ekonomije, pogotovo imajući u vidu investicioni ciklus koji je pokrenut izdavanjem garancija Republike Srpske. RS ima postignutu makroekonomsku stabilnost koju treba održati. Rast ekonomije, rast investicija i zapošljavanja pokazatelji su koji ohrabruju”, kaže Stevanović za “Nezavisne.”

Dodaje kako budućnost nije moguće predvidjeti, ali da se iz prošlosti može učiti.

“U dobrim vremenima se štedi, u lošim troši i više nego što se stvara. Ovo usporavanje rasta nije tragično, nije pokazatelj recesije i možda je došlo u dobro vrijeme. S obzirom na to da RS nema svoju monetarnu politiku da predstavlja malu i otvorenu ekonomiju, veoma je bitno izbjeći fiskalnu miopiju ili kratkovidost. Likvidnost budžeta, održivost javnog duga stvaraju dobre pretpostavke za ekonomski rast, međutim nekad su želje toliko velike da postanu nerealne, a iznenadi nas eksterni ili interni šok koji ne dočekamo nepripremljeni”, kaže Stevanović.

Prema njegovim riječima, imperativ treba da bude na sprečavanju pada ekonomske aktivnosti.

U Privrednoj komori RS kažu kako su očekivali skroman rast BDP-a, s obzirom na to da pojedini sektori od početka godine prave loše rezultate.

Takođe, dodaju, veliki privredni subjekti poput “Elektroprivrede RS” su veoma loše započeli godinu, dok je u Rafineriji nafte u Brodu obustavljena proizvodnja.

Brine ih i što ostali sektori u privredi bilježe loše rezultate, a posebno oni koji su u prethodnoj godini bilježili dobre rezultate.

“Na to direktno utiče i pad tražnje za našim proizvodima u zemljama u koje izvozimo značajne količine, a u kojima je došlo do recesije i krize. Prema podacima za pet mjeseci, i dalje bilježimo loše rezultate u privredi, tako da ne možemo očekivati da će ni drugi kvartal po pitanju BDP-a biti bolji”, kaže Vladimir Blagojević, portparol Komore.

On dodaje kako nisu realizovane neke najkonkretnije mjere koje je Komora tražila od Vlade, a koje se odnose na rasterećenje privrede pa je neophodno što prije na tome raditi.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!