Region

Priština sprema rezoluciju o “genocidu”?

BEOGRAD – Priština je pred usvajanjem rezolucije kojom će izvršiti dodatni pritisak na Srbiju i zahtjevati priznanje “počinjenog genocida na Kosovu” i naknadu štete.

Prema saznanjima “Blica”, težište će biti na navodima o silovanim Albankama.

Loading...

Albanski političari tvrde da je tokom rata 1998-1999. godine silovano 20.000 albanskih žena na Kosovu. Ove podatke iznose javno i prezentuju ih na važnim međunarodnim skupovima, nedavno i u UN. Broj od 20.000 žrtava seksualnog nasilja premašuje čak i broj navodno ubijenih u ratu – 13.595.

Prvi korak kosovski političari napravili su 2015. godine. Podignut je spomenik u centru Prištine – 20.000 igala koje prikazuju lice albanske žene, što je simbol trajne počasti žrtvama. Od spomenika koji je dizajnirao Ilir Blakcori do danas, Priština je obezbedila budžet i osnovala komisiju zaduženu za ispitivanje zahtjeva žrtava.

Prema podacima, komisiji se obratilo 1.300 žena koje tvrde da su žrtve silovanja, ali ni taj broj mogućih žrtava nije opstao jer je kosovsku komisiju prošlo njih 400. U međuvremenu je skupština u Prištini dopunila i izmenila zakon o kategorijama žrtava rata tako da sad ima i odredbu “žrtve ratnog seksualnog nasilja”. Vlasti u Prištini su pozvale žene da se prijavljuju, a izmjenom zakona je omogućeno da žene dobijaju pravo na penziju. Ona iznosi 230 evra, gotovo koliko i prosječna zarada na KiM, piše “Blic”.

Uticajni američki “Blumberg”, prenosi ispovijest 22-godišnje Albanke čiji je identitet sakriven inicijalima L.A.

Vasfija Krasnići Gudman, koja je do sada najčešće davala izjave o preživljenom nasilju, prisustvovala je sa bivšom predsjednicom Kosova Atifetom Jahjagom u Komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD. Bilo je to javno slušanje na kojem su izneta svedočenja o, kako se navodi, silovanju Albanki. Nekoliko dana ranije, u UN, iskoristivši dvadesetegodišnjicu Rezolucije 1325 koja se tiče žena i bezbjednosti, Jahjaga je iznova iznijela podatak o 20.000 silovanih Albanki.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže za da Srbija najoštrije osuđuje seksualno nasilje i da za takav užasan vid nasilja svi počinioci moraju biti kažnjeni, a žrtvama pružena adekvatna zaštita i pomoć.

 On dodaje da je Srbija tražila od Svjetske zdravstvene organizacije odgovor da li je dala ili posjeduje podatak od 20.000 žrtava silovanja i dobijen je odgovor da nemaju takve podatke.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!