Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Privreda

“Ženska preduzeća” ostvarila više od 205 miliona KM dobiti

Preduzeća u BiH koje voda žene menadžerke tokom prošle godine ostvarila su 3,2 milijarde KM prihoda i više od 205 miliona KM dobiti, pokazalo je istraživanje “Žene u biznisu“.

Ovo istraživanje, koje zajednički provode Poslovne novine i LRC BIS, pokazalo je takođe da su “ženska preduzeća” skoro četvrtinu ukupnih prihoda, odnosno 793 miliona maraka, ostvarila kroz izvoz.

– Ovi podaci ruše stereotipe o menadžmentu kao muškom bastionu moći i najbolji su dokaz da su žene menadžeri značajan faktor ekonomije BiH – navode istraživači i dodaju da je istraživanje obuhvatilo 149 kompanija koje vode žene, a neke od njih su među najuspješnijima u BiH.

Istraživanje “Žene u biznisu“ realizuje se u okviru projekta “100 najvećih u BiH“ koji predstavlja godišnji pregled uspješnog poslovanja domaće privrede, a ove godine će se prvi put predstaviti i 100 najuspešnijih kompanija kojima rukovode žene.

Zapošljavaju skoro 15.000 radnika

– Uprkos brojnim primjerima žena koje uspješno upravljaju i najvećim svjetskim kompanijama, njihov udio u odnosu na muške kolege kod nas je i dalje u manjini u preduzetničkim aktivnostima. Ipak, to se sada polako mijenja i žene sada češće spremne da prihvate rizik – ističe Alena Ahmetspahić-Fočo, direktorka Projekta “100 najvećih u BiH” i glavna urednica Poslovnih novina.

Alena Ahmetspahić-Fočo
Alena Ahmetspahić-Fočo

Od 787 kompanija koje su ušle u projekat “100 najvećih u BiH“, a čine ga velika, srednja i mala preduzeća po izvozu, dobiti, prihodima i investicijama gotovinskog toka, 19 odsto čine kompanije na čijem čelu su žene menadžeri. One zapošljavaju 14.804 radnika, što je 11 odsto u odnosu na ukupan broj firmi u projektu.

Istovremeno, žene menadžeri ostvaruju 11 procenata ukupnog prihoda privrede u BiH, te ostvare 12 odsto izvoza i isto toliko dobiti. Gledajući ove podatke u kontekstu zastupljenosti po entitetima, žene manadžeri su na čelu 18 odsto kompanija iz Federacije BiH i 20 odsto kompanija iz RS.

Početak u radnjici

Jedna od najuspješnijih među uspješnim direktorkama je Milena Vrhovac, ekonomistkinja koja je već 30 godina na čelu nekadašnje zanatske radnje, a danas fabrike za proizvodnju stolova i stolica. Njena firma “Bor” Gradiška je porodično preduzeće, u kojem su angažovani i njen suprug, te sin i kćerka, koji su se, nakon studija u Beogradu, vratili kući i porodičnom poslu.

– Počeli smo u radnjici od desetak kvadrata sa jednom tokarskom mašinom, a danas naša fabrika zapošljava 23 radnika, ima najsavremeniju opremu i 80 odsto proizvodnje izvozimo u Hrvatsku, Crnu Goru i Austriju – kaže Milena Vrhovac.

Tvrdi da su u biznisu presudni energija i trud, te želja za napretkom.

– Nisu mi jasni ljudi koji stalno kukaju kako ovo ili ono ne valja, a ne potrude se nimalo da nešto promijene. Meni to nije problem i stalno tragam za načinima da unaprijedim našu firmu – kaže Vrhovčeva i dodaje da to što je žena nikad nije doživljavala kao prepreku za uspjeh.

Izvor
srpskainfo
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Izdvojeno
Close
Back to top button