Kultura

U Prijedoru otvorena izložba bijenala akvarela

​U prijedorskom Muzeju Kozare otvorena je izložba radova Petog međunarodnog bijenala akvarela malog formata. Izložba je postavljena u saradnji sa Studentskim kulturnim centrom iz Novog Beograda, koji je organizator bijenala. Nakon prestonice Srbije, Prijedor je prvi grad u kojem je izložba organizovana.

Na konkurs za bijenale prijavilo se 218 umjetnika iz 16 zemalja. Žiri je izabrao njih 63. iz Republike Srpske, FBiH, Srbije i Bugarske, a izloženo je 95 akvarela malog formata.

– Upravo zbog tog formata dobijamo djela koja su izuzetno suptilna. Umjetnik mora da uskladi istovremeno misao, ideju sa realizacijom, jer akvarel se radi brzo, sa mokrom tehnikom i vaša ruka mora da prati ideju – ističe Ljiljana Subotić, istoričar umjetnosti i autor Bijenala.

Akvarel je klasični oblik likovne umjetnosti. On je, prema riječima autorke bijenala, prikaz intimne umjetničke bilješke.

– Akvarel ne može svako da iznjedri. Јednostavno, umjetnik mora da ima to nešto poetsko u sebi – dodala je Ljiljana Subotić.

Zoran Radonjić, direktor Muzeja Kozare, priča o karakteristikama akvarela.

– Ono što je tipično za većinu kolektivnih izložbi, tipično je i za ovu. Dakle, različiti izrazi, različiti temperamenti. Međutim, ono što ujedinjuje sve ove radove je neposrednost i svježina što je, inače, karakteristika akvarela – istakao je Radonjić.

Izložba akvarela malog formata, koja je i ove godine u programu Prijedorskog ljeta kulture, u Muzeju Kozare biće otvorena do 1. jula.

(RTRS)

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!