Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Politika

Majkić: Bošnjačka politika protivnik Srpske i svega što Srbi obilježavaju

BANJALUKA – Bošnjačka politika, bez obzira da li je riječ o nacionalnoj ili “građanskoj”, protivnik je Republike Srpske i svega što Srbi obilježavaju i slave kao svoje svetinje, izjavila je delegat u Domu naroda parlamenta BiH Dušanka Majkić.

“Srpski narod je dobro naučio lekciju iz istorije. Zato je borba za Republiku Srpsku uvijek borba za slobodu srpskog naroda koja će biti sve odlučnija i jača, bez obzira na broj onih koji na nju svakodnevno kidišu”, napisala je Majkićeva u kolumni za “Glas Srpske”.

Ona je istakla da srpski narod ima pravo da baštini tradiciju svoje odbrambeno-oslobodilačke Vojske Republike Srpske, što logično podrazumijeva i njene uniforme.

“Iako Republika Srpska od Oružanih snaga BiH nema nikakve koristi, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije tražio ništa što nije u skladu sa zakonom, nije pozvao Bošnjake i Hrvate da obuku uniforme Vojske Republike Srpske”, navela je Majkićeva.

Ona je napomenula da Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk, po zakonu, ima pravo da odluči kako će obilježavati 12. maj – Dan Vojske Republike Srpske i u kakvim uniformama, te poručila da o tome neće odlučivati hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić i drugi iz Federacije BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Kluba Srba u Domu naroda parlamenta BiH Dušanka Majkić izjavila je da je zbog nepostojanja vlasti zaustavljen evropski put i napredak BiH, te upozorila da SDA svojim uslovljavanjem uvodi zemlju u krizu neslućenih razmjera.

“BiH zbog stava jedne političke stranke – SDA, nije u mogućnosti da okonča proces uspostavljanja vlasti i time omogući da građane ove zemlje u tijelima vlasti predstavljaju oni koji su dobili njihovo najveće povjerenje”, istakla je Majkićeva za “Večernji list”, izdanje za BiH.

Navodeći da SDA svojim uslovljavanjem uvodi zemlju u krizu neslućenih razmjera, ona je ukazala na to da Parlamentarna skupština BiH ne funkcioniše, Savjet ministara se više ne sastaje, te da jedino funkcionišu institucije Republike Srpske.

Prema njenim riječima, cilj SDA je da stranke iz Republike Srpske koje su izgubile izbore ostanu u Savjetu ministara kao da se izbori nisu ni dogodili.

“Želja lidera SDA Bakira Izetbegovića je da gubitničke strane iz Republike Srpske nastave da vladaju kao da se izbori nisu ni dogodili. To je za Izetbegovića poželjna vlast koja bi, po njegovom mišljenju, mogla trajati sve do idućih izbora”, podvukla je ona.

Ako je tako, dodala je Majkićeva, onda moraju biti spremni da snose odgovornost za posljedice takvog stava.

Ona je navela da to potvrđuje tezu da je BiH nemoguća država koja, sa ovakvim uslovljavanjem i nespremnošću na otvoren dijalog, teško može opstati.

“Kao što SDA neosnovano ustrajava na tome da neće biti imenovanja mandatara u Savjetu ministara bez prvog Godišnjeg programa za MAP, tako je obaveza SNSD-a da poštuje rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglavašavanju vojne neutralnosti koju je usvojila Narodna skupština Republike Srpske”, poručila je Majkićeva, koja je član Predsjedništva SNSD-a.

U kontekstu evropskog puta zemlje, ona je navela da zbog nepostojanja izvršne vlasti BiH neće moći dobiti pozitivno mišljenje za kandidatski status do kraja godine, odnosno sve dok se ne formiraju nove institucije EU.

Kada su u pitanju međunacionalni odnosi u zemlji, Majkićeva smatra da je, dok god Bošnjaci u kontinuitetu zastupaju tezu da trebaju biti ravnopravniji u odnosu na druga dva naroda, teško govoriti o relaksaciji međunacionalnih odnosa u BiH.

Govoreći o podršci srpskih predstavnika hrvatskim zahtjevima za ravnopravnošću, Majkićeva je poručila da su spremni garantovati svima drugima ono što traže za sebe.

“Dugo će ova zemlja pamtiti rezultate nerazumne i kratkovide bošnjačke politike koja svoj uspjeh vidi u otimanju prava od drugih naroda”, rekla je Majkićeva.

(SRNA)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button