Kultura

Radovan Ivanović harmonikom osvjetljava obraz Banjaluke i RS

BANJALUKA – O mladom banjalučkom harminikašu Radovanu Ivanoviću “Nezavisne” su pisale prije nepunih godinu dana. Tada se vratio iz Slovenije s takmičenja “Aaccordian Games” kao juniorski pobjednik u tri žanra: klasika, džez i etno-narodna muzika te najavio da neće sjediti na lovorikama, nego da će se već početi spremati za Svjetsko takmičenje harmonikaša u Njemačkoj, koje je bilo najavljeno za april 2019. godine.

U pitanju je 56. izdanje prestižnog Svjetskog takmičenja harmonikaša u njemačkom gradu Klingental, koje ipak nije održano u aprilu, nego od 5. do 11. maja. Na takmičenju je učestvovalo više od 100 takmičara, najboljih prestavnika 20 zemalja iz cijelog svijeta, a Ivanović je ostvario najavljeno i vratio se s osvojenim visokim drugim mjestom u kategoriji do 18 godina.

Loading...

Takmičenje je organizovano u dvije etape s preko 40 minuta umjetničkog programa, koji je ocjenjivao šestoročlani žiri sastavljen od velikih imena u svijetu harmonike (Stefan Hussong – Njemačka, Marija Vlasova – Rusija, Claudio Jacomucci – Italija, Veli Matas Kujala – Finska, Ulf Seifert – Njemačka, Kazys Stonkus – Litvanija). Prvu etapu su uspješno prošli predstavnici Kine, Rusije, Njemačke, Poljske, Srbije, Slovačke i Radovan Ivanović, kao jedini predstavnik Republike Srpske i Bosne i Hercegovine na cjelokupnom takmičenju.

U drugoj etapi, u kojoj su djelići boda odlučivali o plasmanu, Ivanović je u neznatnoj bodovnoj razlici zauzeo drugo mjesto, iza predstavnika Poljske, i time ostvario možda i jedan od najvećih uspjeha koji je neko iz BiH dosad ostvario. Ovim povodom nakon povratka iz Njemačke Ivanović je, kako o svom, tako i o uspjehu Muzičke škole “Vlado Milošević”, čiji je predstavnik, govorio za “Nezavisne”.

“Osim velikog broja nagrada koje sam osvojio na međunarodnim takmičenjama prethodnih godina u mlađim kategorijama, ovo je možda i moj najveći uspjeh, posebno što se radi o ozbiljnoj kategoriji, o učesnicima koji izvode zahtjevne programe, a za izvođenje tih programa ih pripremaju veliki svjetski profesori. Ono što me posebno čini zadovoljnim je utisak koji sam ostavio na neke članove žirija, koji su u više navrata u nezvaničnim razgovorima govorili o mojim interpretacijama”, rekao je Ivanović.

On dodaje da je sam sebi potvrdio da je to što radi kvalitetno i na visokom nivou, jer jedno svjetsko takmičenje kakvo je ovo u Njemačkoj definitivno je mjesto gdje testirate sami sebe, te preispitujete da li vrijede sav rad i zalaganje koje ulažete.

“Naravno, ovo je nagrada i mom profesoru Milanu Vidoviću i Aktivu profesora harmonike Muzičke škole ‘Vlado Milošević’, kojima ovom prilikom želim izraziti zahvalnost, kao i profesorici Nadi Vještici iz Novog Sada na nesebičnoj podršci tokom priprema za takmičenje. Takođe želim zahvaliti gradu Banjaluka, koji je po ko zna koji put pokazao da cijeni ono što ja radim, počev od ‘Nagrade grada mladima za 2019. godinu’, koju mi je dodijelio, pa do podrške odlasku na takmičenje”, istakao je sedamnaestogodišnji Ivanović, dodajući da je ovakav uspjeh ulaznica na “Svjetski trofej harmonike”, koji se održava u novembru ove godine u Portugalu i na kojem takođe planira učestvovati i dostojno predstaviti svoj grad i Republiku Srpsku.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!