Privreda

Evropska komisija kaznila pet velikih banaka zbog manipulacija kursevima

​Evropska komisija objavila je danas da je grupi od pet međunarodnih banaka izrekla novčane kazne u ukupnoj vrijednosti 1,7 milijardi evra zbog manipulacije valutnim kursevima na finansijskim tržištima.

Komisija je istragom utvrdila da su pojedini trgovci britanskih banaka “Barclays” i “Royal Bank of Scotland”, američkih “Citigroupa” i “JP Morgana” i japanske “MUFG Banke” u neformalnim razgovorima na internetu razmjenjivali osjetljive informacije i s vremena na vrijeme koordinisali strategije trgovanja valutama, prenosi index.hr.

Na temelju tih razgovora odlučivali su hoće li kupovati ili prodavati određene valute u svom portfelju i kada, tumači Komisija u saopštenju.

Sporne su kupoprodaje obuhvatile ukupno 11 valuta.

Brisel je danas njihovim bankama izrekao dvije grupe kazni u ukupnom iznosu 1,7 milijardi evra.

Prva grupa uključuje kazne u ukupnom iznosu od oko 811 miliona evra, izrečene “Barclaysu”, “The Royal Bank of Scotlandu” (RBS), “Citi Groupu” i “JP Morganu”.

Druga predviđa oko 258 miliona evra kazni “Barclaysu”, “RBS-u” i “MUFG Banku”.

Najveća je kazna izrečena “Citigroupu”, od oko 311 miliona evra, a slijedi JP Morgan s 299 miliona evra.

Sve su banke osim “MUFG Banka” sarađivale u istrazi pa su im kazne smanjene.

Švajcarska banka UBS takođe je bila dio grupe, ali je oslobođena kazne jer je izvijestila Komisiju o kršenju propisa ravnopravne tržišne utakmice.

Iz Brisela su poručili da nastavljaju odvojene istrage o trgovanju valutama na finansijskim tržištima.

Portparol Komisije nije želio navesti detalje, rekavši tek da je švajcarski “Credit Suisse” još predmet istrage u odvojenom predmetu o mogućem kršenju tržišne utakmice u odvojenim neformalnim razgovorima na profesionalnim internetskim forumima.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!