Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Hronika

Izneseno dovoljno dokaza za maksimalnu kaznu Dudakoviću

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović smatra da Sud BiH ima sasvim dovoljno dokaza koji su javno obznanjeni da ratnog komandanta Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifa Dudakovića osudi na maksimalnu kaznu zatvora.

“Postoji veliki broj video materijala, živih svjedoka, tajnih dokumenata i drugih dokaza o zločinima Petog korpusa Armije BiH pod komandom Atifa Dudakovića. Za očekivati je da Dudaković na kraju bude osuđen na maksimalnu kaznu zatvora”, rekao je Mitrović Srni. 

Prema njegovim riječima zločin je zločin bez obzira iz kojeg naroda su počinioci i Sud BiH u slučaju “Dudaković” ne bi trebalo da primjenjuje dvostruke aršine kada bude donosio presudu. 

Pred Sudom BiH u Sarajevu vodi se sudski postupak protiv Atifa Dudakovića i još 15 pripadnika Petog korpusa takozvane Armije BiH. 

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dudakovića i još 15 pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije BiH za zločine protiv čovječnosti na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin nad civilnim stanovništvom na području opština Bihać i Cazin. 

Osim Dudakovića, optuženi su Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljdedić zvani Šiljo, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić zvani Pumparica, Edin Domazet, Ejub Koženjić zvani Ejko i Šeširdžija, Ibrahim Nadarević i Said Mujić. 

Optužnica ih tereti za ubistvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila, uglavnom starijeg životnog doba, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni.

(SRNA)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button