Društvo

Šeranić: Potrebno izvršiti reviziju kadra u medicinskim ustanovama

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da je neophodno zajednički raditi na povećanju prihoda u zdravstvu, a boljom organizacijom rada smanjiti rashode, navodeći da je u prošloj godini od 75 zdravstvenih ustanova pozitivno poslovalo 27.

Šeranić je naveo da je u protekla četiri mjeseca posjetio sve zdravstvene ustanove u Srpskoj i da je djelimično zadovoljan situacijom u kojoj se nalaze. 

On kaže da je zadovoljan time što vidi posvećenost zdravstvenih radnika poslu koji obavljaju, ali da je neke stvari potrebno popraviti. 

“Ima određenih stvari koje se odnose na organizaciju rada koje ćemo nastojati da popravimo, prije svega novim zakonom o zdravstvenoj zaštiti, jer to može da doprinese smanjenju troškova, ali i povećanju prihoda”, rekao je Šeranić za “Nezavisne novine”. 

On je dodao da je od direktora republičkih zdravstvenih ustanova već zatraženo da definišu gdje vide svoju ustanovu u naredne tri do četiri godine, kako bi opet mogli sinhronizovano da djeluju. 

Prema Šeranićevim riječima, postoje problemi u vezi sa poslovanjem i finansijskom održivošću zdravstvenih ustanova, ali da to ima svoje razloge, prije svega zbog problema sa prihodovnom stranom zdravstvenog sistema, koja ne može da isprati potrebe stanovništva. 

On je istakao da je neophodno izvršiti reviziju nemedicinskog i medicinskog kadra. 

“Za medicinski kadar treba izvršiti reviziju i vidjeti koja je organizacija najbolja u preraspodjeli tog kadra unutar zdravstvenih ustanova. U narednom periodu ćemo napraviti analizu u vezi sa kadrom u zdravstvenim ustanovama”, najavio je Šeranić. 

Na pitanje da li se građani Srpske mogu osloniti na domaći kadar u situaciji kada najbolji ljekari odlaze u zemlje gdje su bolje plaćeni, Šeranić kaže da apsolutno mogu. 

“Poznato je da naši zdravstveni radnici mnogo vrijede i u inostranstvu. Mislim da je sistem obrazovanja koji imamo adekvatan. Možda ne bih rekao da odlaze samo najbolji, ima njih i koji ostaju ovdje. Pojedini odlaze i to je trend, postoji migracija zdravstvenih radnika i u Evropi, pa i kod nas. Jednostavno, ljudi traže da ispune neke svoje ambicije”, rekao je Šeranić i dodao da treba obezbijediti uslove da se ljekari naučno i stručno usavršavaju. 

On je naglasio da je namjera resornog ministarstva da što transparentnije budu napravljene liste čekanja za preglede i da bude omogućeno da, shodno postojećim kapacitetima, ovo pitanje bude rješavano. 

Govoreći o dugovanjima, Šeranić je naveo da trenutno obaveze u zdravstvu iznose 1,59 milijardi KM.

(SRNA)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!