Svijet

Kikl prvi otpušteni ministar u posleratnoj istoriji Austrije

BEČ – Austrijski ministar unutrašnjih poslova Herbert Kikl postaće prvi ministar koji će biti otpušten na preporuku jednog kancelara u poslijeratnoj istoriji Republike Austrije.

Već dugo se iza kulisa govorilo o smenjivanju Kikla, a sinoć je kancelar Sebastijan Kurc donio konačnu odluku i najavio da će predložiti njegovo otpuštanje predsjedniku Austrije.

Time se u potpunosti prekida saradnja Slobodarske partije Austrije (FPO), čiji svi ministri napuštaju vladu, i Kurcove Narodne stranke (OVP).

Istovremeno, ova odluka i izlazak FPO iz vlade donosi nove probleme kancelaru Kurcu.

Naime, opozicione stranke najavile su podnošenje zahtjeva za izglasavanje nepovjerenja vladi.

Lista “Ject” je prva najavila podnošenje zahtijeva u parlamentu, a nakon otpuštanja Kikla je FPO najavila da bi mogla podržati stranke koje će izglasati nepovjerenje vladi.

Ako i Socijaldemokratska partija (SPO) bude glasala protiv vlade, predsjedniku Austrije ne preostaje ništa drugo nego da otpusti cijelu vladu, a tako i kancelara koji je uz eksperte namjeravao da vlada do prevremenih izbora.

Ako se otpusti cijela vlada, predsjednik Aleksander van der Belen moraće da imenuje novog kancelara, koji će predložiti svoj kabinet.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!