Svijet

Pokrenut krivični postupak protiv Porošenka

Kancelarija specijalnog tužioca za korupciju u Ukrajini pokrenula je krivični postupak protiv bivšeg ukrajinskog predsjednika Petro Porošenka i niza drugih visokih zvaničnika zbog zloupotrebe položaja, saopšteno je iz Kancelarije.

U saopštenju, koje je objavljeno na “Fejsbuk” stranici Kancelarije, navodi se da je donesena odluka o pokretanju krivičnog postupka i da su podaci ubačeni u registar istraga pred suđenje. 

Loading...

Postupak je pokrenut u vezi sa imenovanjem zvaničnika kompanije “Centrenergo”, koja je jedan od vodećih proizvođača električne energije u Ukrajini, javio je TASS. 

Iz Kancelarije ističu da su zvaničnici i članovi savjeta za posmatranje u kompaniji, kao i zvaničnivci ukrajinskog fonda državne imovine i tijela državne vlasti iskoristili svoj položaj i status da podijele ključne pozicije u upravnom odboru i savjetu za posmatranje u kompaniji “Centrenergo”, kako bi izvršili pronevjeru sredstava kompanije u kojem država ima kontrolni udio. 

U saopštenju se dodaje da se sumnja da je pronevjereno 228 miliona dolara, a odgovorna lica, ukoliko se ustanovi njihova krivica, mogu biti kažnjena zatvorom u trajanju od između pet i osam godina, kao i zabranom obavljanja dužnosti na pojedinim funkcijama. 

Ukrajinski Državni biro za istrage juče je pokrenuo krivični postupak protiv Porošenka, u okviru kojeg se sprovodi istraga o mogućoj veleizdaji u vezi sa incidentom u Kerčkom moreuzu 25. novembra, kada su zbog ugrođavanja ruskih granica zaplijenjena tri ukrajinska broda.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!