Privreda

Ekonomski izazovi u Republici Srpskoj: Neprekidni rast cijena hrane

Analiza potrošačke korpe i uticaj inflacije u januaru 2024. godine

U Republici Srpskoj, cijene hrane ne prestaju rasti, stvarajući izazove za potrošače širom regije. U januaru 2024. godine, statistički podaci pokazuju rast potrošačkih cijena za 0,3% u odnosu na prethodni mjesec, te za impresivnih tri procenta u poređenju s istim mjesecom prethodne godine.

Iako inflacija nije dosegnula rekordne vrijednosti u posljednjim mjesecima, zadržavajući se oko tri odsto na godišnjem nivou, primjetno je da cijene hrane i dalje svakog mjeseca bilježe porast.

Loading...

Prema najnovijim podacima Zavoda za statistiku RS za januar ove godine, najveći rast cijena zabilježen je u sektoru hrane i bezalkoholnih pića.

“Analizirajući podatke po sektorima potrošnje za januar 2024. u odnosu na decembar 2023. godine, indeks cijena hrane i bezalkoholnih pića povećao se za 0,9%, dok su alkoholna pića i duvan zabilježili rast od 0,8%. Ostala dobra i usluge povećana su za 0,5%, dok su namještaj, restorani i hoteli, kao i sektor stanovanja, zabilježili rast od po 0,3%. Indeksi sektora komunikacija, rekreacije, kulture i obrazovanja ostali su nepromijenjeni. S druge strane, odjeća i obuća bilježe pad od 3,3%, zdravstvo za 0,9%, dok su cijene prevoza pale za 0,4%”, saopšteno je iz Zavoda za statistiku RS.

https://twitter.com/Vlada_Srpske/status/1762794954374418835

Prema posljednjoj analizi za januar ove godine, prosječna cijena kilograma riže iznosi 4,10 KM, dok se kilogram bijelog hljeba od pšeničnog brašna može naći po cijeni od oko 3,50 KM.

Od mesa, najveće cijene bilježi teletina, s kilogramom koji košta 26 KM, dok je kilogram svinjetine oko 13 KM, a pilećeg filea 12,40 KM.

Kilogram suvog svinjskog vrata prodaje se po cijeni od 23 KM, šunkarice za 17,30 KM, a čajne kobasice u prosjeku oko 24 KM.

Kilogram svježe pastrmke u RS-u u prosjeku košta 12,50 KM, tvrdog žutog sira oko 15 KM, ulje oko 2,70 KM po litru, dok je cijena kilograma maslaca 32,50 KM.

Izvor
mondo
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!