Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

EKSKLUZIVNO! Intervju sa Davorom Dragičeviće, Ifetom Feragetom i Murizom Memićem nakon sastanka u OHR-u

Davor Dragičević, Ifet Feraget i Muriz Memić su, nakon sastanka u OHR-u dali kratke izjave za medije.

Gospodine Dragičević, da li Vas je primio gospodin Incko ili neko drugi?

– Ne, primio nas je njegov zamjenik Dennis Hearne. Veoma pametan čovjek.

Dennis Walter Hearne
Dennis Walter Hearne
O čemu ste tačno pričali i šta je dogovoreno?

– Bio je jako konstruktivan dijalog gdje smo mi gospodina upoznali o predmetu organizovanog ubistva Davida Dragičevića. U razgovoru je bio vrlo otvoren i očekujem njihovu pomoć u ovom slučaju. Upoznali smo ga sa svim činjenicama i predočili smo ih.

– Takođe, upoznali smo zamjenika Visokog predstavnika i sa predmetom Dženana Memića. Ta dva slučaja su skoro pa identična. Sa pravnog aspekta će Vam gospodin Ifet Feraget više reći.

Da li ste zadovoljni susretom?

– Iskreno da Vam kažem, ja sam prezadovoljan, ako bude onako kako kažu i kako su obećali.

Ifet Feraget

Ifet Feraget
Ifet Feraget
Gospodine Feraget, možete li nam pobliže pojasniti, sa pravnog aspekta, šta je dogovoreno?

– Očekivati je da Visoki predstavnik odnosno institucija Visokog predstavnika poduzme ono što je u njihovoj moći. Oni se neće uključivati u konkretne slučajeve ali smo ih podsjetili na pozitivnu obavezu države, odnosno nadležnih državnih organa u Bosni i Hercegovoni da provedu djelotvornu, efikasnu, adekvatnu, brzu istragu kad su u pitanju ova dva slučaja, Davida Dragičevića i Dženana Memića.

– Imamo puno razumijevanje Visokog predstavnika i imamo najavu da će i oni sa svoje strane dati jedno javno saopštenje u kome će naglasiti da su shvatili značaj ovih problema i da ovi problemi zorno pokazuju da Bosna i Hercegovina ima problem.

– Ne smijemo očekivati od Visokog predstavnika da poduzima konkretne korake, on za to nije nadležan ali kao vrhovni tumač civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno Ustava Bosne i Hercegovine, očekujemo samo da one koji jesu nadležni, da ih podsjeti šta su njihove zakonske obaveze. Nadam se da će tako i biti.

Muriz Memić

Muriz Memić
Muriz Memić
Vi ste i danas podrška, sve vrijeme ste zajedno uz Davora. isti je bol, isto je sve. Bilo je riječi i o slučaju Dženana Memića. Šta očekujete?

– Što kažete podrška, ja Davoru, Davor meni. Naš slučaj je riješen, oslobađajuća je presuda bila ali niko ništa ne preduzima. Čuli smo šta je danas obećao Visoki predstavnik pa vidjet ćemo šta će oni poduzeti.

– Vrijeme je da neko počne ovdje raditi, ovo ovako više ne može. Jasno je svakome poslije ove presude o čemu se radi. Da je Dženan ubijen, da je Dalida do sad morala biti uhapšena. Alisa Muta, mnogi policajci i još mnogi tužioci. Krivične prijave im idu. Ja sam od sada glavni tužioc a doći će vrijeme kad ću biti i sudija. Neko mora da počne raditi.

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button