Društvo

Nakon požara u Velikoj Kladuši više od 200 migranata ostalo bez krova nad glavom

U velikom požaru koji je jutros izbio u prihvatnom centru za migrante Miral u Velikoj Kladuši, povrijeđene su 32 osobe. Požar je po svemu sudeći prouzrokovao električni rešo, koji su koristili migranti. Za više od njih 200 koji su u požaru ostali bez kakvog-takvog krova nad glavom, IOM je obezbijedio alternativu.

Pred zoru je buknuo, a već u 6:25 sati vatra je zahvatila krevete, dim je uveliko kuljao iz objekta. Svi su bili na nogama. Lomili su staklo i iskakali kroz prozore.

“Vidjeli smo dim, neki su plakali, strah ih je bilo. Razbili smo prozor, skočili, 12 metara, a 12 prijatelja polomilo je noge, zglobove”;

“Posle toga, svi smo, jedan po jedan skočili. Da slomio sam stopalo. Pomogla su nam pakistanska braća”, kazali su migranti o požaru.

Brzom reakcijom vatrogasaca, volontera, policije, IOM-a spriječena je veća katastrofa. Požar je lokalizovan oko 11 ujutro, a u njemu su povrijeđene su 32 osobe. Zadobili su frakture i opekotine, no nema životno ugroženih.

Ukupno 22 osobe upućene su u Kantonalnu bolnicu Dr. Irfan Ljubijankić u Bihaću. Zadržano je 11 migranata. Uzrok požara najvjerovatnije plinski rešo.

Požar je zahvatio prvi sprat hale Mirala, gdje se nalaze spavaonice sa 247 kreveta. Iz IOM-a navode da za ovakve incidente situacije imaju plan evakuacije, te sremno oko 30 protivpožarnih aparata.

Veliki broj migranata tokom dana ispred objekta iščekivao je rješenje. U krug centra dovezeni su šatori, kreveti, madraci. U prihvatnom centru Miral boravi 670 migranata, koji se nalazi u Velikoj Kladuši. Mnogi se žale na uslove života, a mnogima je najveći problem kako stići u EU.

Na tom putu, prva prepreka, za mnoge nesavladiva, je hrvatska granica.

Momak iz Bangladeša nam je pokazao epilog susreta sa hrvatskom policijom i krvne podlijeve.

“17 njih me je tuklo. Croatia”, kazao je.(N1)

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!