Društvo

Dodik-Lavrov: Ojačaćemo i očuvati naftnu industriju Srpske

SANKT PETERBURG – Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je sa ministrom inostranih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom razgovarao o političkoj situaciji i nizu ekonomskih i drugih aranžmana sa Rusijom.

“Lavrov je u jesen prošle godine bio u Banjaluci i ovo je bila prilika da sagledamo šta smo učinili od tada. Naše teme su bile ekonomija i politička situacija u BiH i regionu, a Lavrov je govorio o kretanju globalnih odnosa što može da bude dobar orjentir za nas”, rekao je Dodik novinarima u Sankt Peterburgu.

Dodik je naglasio da su razgovarali o mogućnosti organizovanja sastanaka na ministarskom nivou u formatu Rusija, Truska, Srbija i BiH koji bi trebalo da pospješe saradnju između tih zemalja.

Prema njegovim riječima, na sastanku je bilo riječi i o mogućnostima jačanja kapaciteta naftne industrije u Srpskoj čiji je vlasnik ruska kompanija “Zarubežnjeft”.

“Vjerujem da ćemo uspjeti da kroz rekonstrukciju dijela naftne industrije očuvamo i dodatno razvijamo te kapacitete. Razgovarali smo o sertifikovanju preduzeća `Orao` iz Bijeljini da može da obavlja reparaciju i modernizaciju helikoptera ruske proizvodnje, te o napretku izgradnje rusko-srpskog pravoslavnog centra u Banjaluci”, naglasio je Dodik.

On je izrazio zadovoljstvo što su predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i vršilac dužnosti gubernatora Sankt Peterburga Aleksandar Beglov danas potpisali “Mapu puta” – aktivnosti za realizaciju prioritetnih pravaca saradnje između Vlade Sankt Peterburga i Srpske za period 2019-2021. godina.

“To je u okviru naše prethodne saradnje i odnosi se na naredne tri godine. Sankt Peterburg je mjesto gdje su koncentrisani naši napori da stvari koje je dogovorila predsjednik Republike Srpske operativno realizujemo. Redovno smo na ovom forumu i to je za nas veoma važno”, istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, jedna od novina u saradnji sa Sankt Peterburgom jeste da će biti formirana radna grupa koja će se baviti razvojem novih tehnologija.

“Upoznali smo domaćine da smo u okviru nove organizacije Vlade formirali posebno ministarstvo koje se time bavi. Vjerujem da će radna grupa dati rezultat do dolaska gubernatora u Banjaluku kojeg očekujemo u toku jeseni”, kaže Dodik.

Govoreći o današnjem sastanku sa ministrom inostranih poslova Katara Muhamedom binom Abdulrahmanom el Tanijem, Dodik je rekao da je Katar prisutan u BiH sa nekom vrstom investicija, ali da su zainteresovani i da realizuju nova ulaganja.

“Oni su zainteresovani da investiraju u izgradnju hotela na različitim destinacijama, interesuje ih način na koji njihovi građani mogu da kupuju nekretnine jer sada to mogu da učine samo firme, a zainteresovani su za saradnju sa namjenskom industrijom u BiH”, naglasio je Dodik.

On je dodao da je apostrofirao da je Srpska veoma zainteresovana da radi sa Katarom u oblasti namjenske industrije i razvoja turizma, te da mu je prezentovao uspješna kretanja koja se tiču Olimpijskog centra “Jahorina”.

Dodik je rekao da Katar ima nerazumijevanja sa susjednim zemljama i da je El Tani iznio svoja viđenja na koji način će to biti rješavano, te da ga je upoznao i o situaciji u BiH.

Dodik i Cvijanovićeva učestvuju na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu koji je okupio zvaničnike i poslovnu elitu iz velikog broja zemalja.

(SRNA)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!