Kultura

Preminula poznata srpska pozorišna glumica

U Šapcu je u svojoj 84. godini preminula Jelica Vojinović, glumica i dugogodišnja prvakinja Šabačkog pozorišta.

Nakon nekoliko sezona u pozorištima iz tadašnje SFRJ od 1985. godine priključila se ansamblu Šabačkog pozorišta gdje je odigrala više od 80 uloga, velikog žanrovskog raspona: od komedije, preko klasične drame, do avangardne drame XX vijeka.

Loading...

Pet puta je nagrađivana kao najbolja glumica Festivala “Joakim Vujić”, a na istom Festivalu 1982. godine, dobila je i nagradu za njegovanje scenskog govora i kulture.

Jelica Vojinović rođena je 23. maja 1935, u Loznici. Igrala je u Svetozarevu, Nišu, Subotici, Splitu i Šibeniku, a 1985. godine prključila se ansamblu Šabačkog pozorišta. Sa ovim ansamblom, odigrala je više od 80 uloga, velikog žanrovskog raspona: od komedije, preko klasične drame, do avangardne drame 20. vijeka.

Na sceni, podarila je život Ženi koja pita, Hasanaginici, Majci Jevrosimi, Jeleni Ćetković, Mili Stojadinović, Lauri iz Strindbergovog komada Otac, Lindi iz Smrti trgovačkog putnika, Esmi iz Omera i Merime, Gini iz Putujućeg pozorišta Šopalović, Katici Bradvici iz Smrtonosne motoristike Ace Popovića, Simki iz Nušićeve Ožalošćene porodice, Fjokli Ivanovnoj iz Čehovljeve Ženidbe, Marti iz Olbijevog dela Ko se boji Virdžinije Vulf, Alisi u predstavi Plej Strindberg, te brojnim princezama, majkama, tetkama, alapačama, vješticama, kumama, bakama i staramajkama – malim ulogama koje glumca čine velikim.

Komemoracija Jelici Vojinović održaće se u subotu, u 11 časova, na Velikoj sceni “Ljubiša Jovanović” Šabačkog pozorišta. Sahrana će se obaviti istog dana, u 13 časova na Donjošorskom groblju.

(Telegraf.rs)

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!