Nauka i tehnologija

Arhitekturu BiH promovisali na Sorboni

​PARIZ – Serija predavanja u sklopu seminara “Arhitektura, umjetnost i urbanizam austrougarskog perioda u Bosni i Hercegovini (Sarajevo, Mostar i Banjaluka)” održana je nedavno u Parizu.

“Ovo je drugi put da u Parizu organizujem seminar o bosanskohercegovačkom arhitektonskom nasljeđu u cilju pozitivne promocije Bosne i Hercegovine u međunarodnim akademskim krugovima”, rekao je Boris Tapara, organizator i domaćin seminara.

Istakao je da je prošle godine organizovao seminar u Parizu, na kojem su prvi put tri profesorice iz BiH govorile o domaćoj baštini

Iako je tema seminara vezana za austrougarski period, navodi Tapara, što je šira oblast istraživanja i njegovog doktorskog rada, ovaj seminar imao je za cilj da ukaže na univerzalne vrijednosti baštine svih istorijskih perioda u Bosni i Hercegovini.

Kako je navedeno, gosti predavači, na poziv INALCO instituta, Sorbonne Paris Cité univerziteta, bili su dr Nasiha Požder (Arhitektonski fakultet Univerziteta u Sarajevu), dr Igor Kuvač (AGGF Univerziteta u Banjaluci i Istraživački centar za prostor) te dr Sanja Zadro (Filozofskoi fakultet Univerziteta u Zagrebu).

Izvor

Ključne riječi

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!