Društvo

Najpijaniji vozači iz Gradiške i Bratunca: Za volanom sa 5,18 promila

BANJALUKA – Na cestama u Republici Srpskoj od početka ove godine najpijaniji vozači evidentirani su u Gradišci i Bratuncu, koji su imali najveću koncentraciju alkohola u krvi, po 5,18 promila, podaci su Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

U Odjeljenju za odnose s javnošću MUP-a RS kažu da je najpijaniji pješak od početka ove godine evidentiran u Zvorniku, a imao je 4,46 g/kg koncentracije alkohola u krvi.

Loading...

“U toku prošle godine s najvećom koncentracijom alkohola u krvi evidentirani su vozači sa područja Prijedora, sa 5,18 g/kg, a pješak koji je u toku prošle godine imao najveću koncentraciju alkohola u krvi, 3,31 g/kg, je takođe sa područja ovog grada”, kažu u Odjeljenju za odnose s javnošću MUP-a RS.

Jadranka Stanković, specijalista psihijatrije, kaže da nečiji organizam može da podnese ovoliku količinu alkohola, ali da se radi o opasnom stanju jer čovjeka može da dovede u stanje duboke kome, te može da mu pozli za volanom i da na taj način postane opasan i po sebe i svoju okolinu, što bi značilo da je izuzetno sklon izazivanju saobraćajne nesreće.

“Nema posebnih kategorizacija za takvo stanje, ali prema medicinskim parametrima, osoba koja ima 5,18 promila alkohola u krvi trebalo bi da bude u komi. Očigledno se radi o osobi koja godinama uzima alkohol i dobro ga podnosi. Takve osobe vjerovatno imaju i organska oštećenja na mozgu koja su uzrokovana alkoholom, jer je on toksičan i djeluje na koordinaciju pokreta i utiče time i na vožnju”, kaže Stankovićeva.

Ona ističe da se svaki čovjek smatra svjesnim kada počinje da uzima alkohol, te to što je pijan ne znači da on nije odgovoran za posljedice, pa je odgovoran i pred zakonom.

“Postoje slučajevi alergije na alkohol, koja se utvrdi kada osoba prvi put popije alkohol, te jedino u tom slučaju takav pojedinac nije odgovoran pred zakonom”, rekla je Stankovićeva.

Dodala je da se najvjerovatnije radi o osobi koja boluje od hroničnog alkoholizma, te smatra da bi sistemski trebalo pristupati ovom problemu od djelovanja nadležnih, te porodice i porodičnog ljekara.

“Ako se nekome često evidentira velika količina alkohola, to bi se moglo riještiti na način da se pokrene postupak revizije njegove vozačke dozvole na određeni period. Ukoliko oni za taj određeni period ne mogu promijeniti svoje ponašanje, u tom slučaju trebalo bi im trajno oduzeti vozačku dozvolu”, predlaže Stankovićeva.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, kaže da osoba s toliko promila u krvi nije sposobna da hoda, a kamoli da upravlja vozilom.

“Značajan broj saobraćajnih nezgoda se događa zbog brzine i alkohola, te on odnosi značajan broj života u saobraćaju. Jednostavno, jedna čašica negativno utiče na sposobnost upravljanja motornim vozilom”, kaže Radović.

On je dodao da kazne za ovakve prekršaje nisu dovoljne i da bi trebalo da budu strože.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!