Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Nauka i tehnologija

Ogroman bljesak Sunca prijeti životu na Zemlji

Na Suncu bi mogla da se dogodi snažna eksplozija, “superbljesak”, koji bi mogao da poremeti uslove života na Zemlji, upozorili su naučnici.

S vremena na vrijeme, zvijezde, poput Sunca, izbacuju veliki koncentrat energije koji može da se vidi kroz cijelu galaksiju, čak i sa udaljenosti od nekoliko hiljada svjetlosnih godina.

Naučnici su vjerovali da je Zemlja bezbjedna, jer se ovakve pojave uglavnom vezuju za mlade i aktivne zvijezde. Međutim, nova istraživanja sugerišu da i mnogo zrelije zvijezde, poput našeg Sunca mogu da imaju ovakve eksplozije.

Kinezi u medicinske svrhe koriste ovu biljku još od prije 2.500 godina

Ukoliko bi došlo do ovakvog superbljeska, on bi mogao da oštetiti svu elektroniku na planeti. Ovo je zapravo popriličan apokaliptički scenario, jer bez elektornike svaki vid komunikacije će biti zbrisan i nemoguć.

Događaj poput ovog jeste rijedak, ali ipak može da se dogodi, kako naučnici govore, na svakih hiljadu godina. Ono na šta se apeluje jeste da autoriteti odgovore na ovo upozorenje i da nam pruže neki vid potvrde da će se Zemlja zaštititi od ovakvog scenarija.

“Naša studija je pokazala da su ovakvi fenomeni rijedak događaj”, rekao je Juta Notsu, vodeći autor studije, koja je prezentovana na godišnjem sastanku “Američkog astronomskog društva”.

“Ali postoji neka mogućnost da bismo mogli da doživimo takav događaj u narednih 100 godina”, dodao je, prenosi Independent.

Notsu i njegov tim su zaključili da “mlade zvijezde imaju ovakve bljeskove” na svakih nedjelju dana.

“Zvijezde poput našeg Sunca to rade jednom u hiljadu godina, u prosjeku”, naveli su naučnici.

Naučnici ne mogu sa sigurnošću reći kada će doći do takvog “superbljeska” ali će do njega zasigurno doći.

(b92)

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button