Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Privreda

Od danas nove cijene putarine u Hrvatskoj

​ZAGREB – Na auto-putevima u Hrvatskoj od danas su na snazi nove cijene putarine, veće za čak 10 odsto za pojedina kategorije vozila.

Riječ je o sezonskom poskupljenju, koje se primjenjuje za motocikle, privatna vozila, privatna vozila s prikolicom i kampere.

Cijena putarine na relaciji Zagreb-Dugopolje /Split/ za privatne automobile, odnosno prvu kategoriju vozila, porašće sa 181 na 200 kuna /27 evra/, Zagreb-Karlovac sa 19 na 21 kunu /oko 2,90 evra/, a Zagreb-Rijeka sa 70 na 77 kuna /10 evra/, prenose hrvatski mediji.

Vožnja auto-putem do Zadra od danas će za automobile koštati 134 kune /18 evra/, a do Šibenika 169 kuna /23 evra/.

Za vožnju do najjužnije tačke auto-puta Zagreb-Ploče, do izlaza Čarapine iznad Ploča, koštaće čak 257 kuna /35 evra/.

Iz Hrvatskog auto-kluba /HAK/ podsjećaju da je model sezonskih cijena putarine jedna od prihvaćenih mjera finansijskog restrukturiranja firmi u sektoru putne infrastrukture, ali i da se oko 40 odsto ukupnog godišnjeg prometa auto-putevima ostvaruje u ljetnim mjesecima.

Na pojedinim auto-putevima broj vozila ljeti se povećava i do tri puta u odnosu na ostali period u godini.

Opravdavajući poskupljenje, iz HAK-a ističu i da se u ukupnom prometu vozila najveći udio odnosi na motocikle, privatna vozila, privatna vozila s prikolicom i kampere.

Prema nedavno iznesenim podacima, prihodi od putarine na auto-putevima od početka godine do 10. juna premašili su 1,1 milijardu kuna, što je 5,3 odsto više nego u isto vrijeme lani.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button