Svijet

Milijarderi koji su obećali novac za Notre-Dame još nisu dali pare

Kada je jezivi požar 15. aprila ove godine uništio jedan od simbola istorije ljudske civilizacije, katedralu Notre-Dame u Parizu, francuski milijarderi obećali su uplatiti milione da se skupi jedna milijarda za obnovu objekta. 

Ipak, dosad jedini koji su novac uplatili su privatne kompanije i lokalne vlasti, te obični građani. 

Associated Press javlja da niti jedan francuski milijarder koji je javno obećao finansijsku podršku dosad nije uplatio niti jedan fening…

Trenutno, donacije dolaze od Amerikanaca i Francuza, običnih građana, koji plaćaju obnovu francuskog nacionalnog spomenika, kroz humanitarno udruženje Prijatelji pariškog Notre-Damea. 

Uz pomoć tog novca, plaćaju se računi i plaće za 150 radnika koliko ih radi na obnovi slavne katedrale. To udruženje upravo će prebaciti 3.6 miliona evra za nastavak radova, a predsjednik organizacije Michel Picaud otkrio je kako je 90 posto novca došlo od – Amerikanaca.

Najbogatiji Francuzi odmah su nakon požara obećali milione za katedralu, što je pokrenulo brojne kritike mnogih koji su ih osudili što taj novac nisu dali za druge potrebe.

Francuski milijarder Bernard Arnault i njegova kompanija LVMH obećali su 200 miliona evra, Francois Henri-Pinault, kralj Keringa, kompanije koja trguje luksuznim predmetima, obećao je 100 miliona evra, itd.

Andre Finot, jedan od portparola slavne katedrale, otkrio je da tog novca nema – jer donori čekaju da vide planove za rekonstrukciju i bore se za ugovore. 

“Najveći donatori nisu platili ni centa. Žele znati kako se njihov novac troši i žele da vide gdje će te pare otići, ne žele da samo plate radnike”, rekao je Finot. 

Milijarderi su na upit medija rekli da će uplatiti novac koji su obećali, ali nisu rekli kada. 

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!