Banjaluka

“Kočićev zbor” od 19. do 25. avgusta

BANJALUKA – Tradicionalna manifestacija “Kočićev zbor” biće održana od 19. do 25. avgusta u Banjaluci, Stričićima i Beogradu, najavljeno je iz banjalučkog Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku.

“Vjerujemo da će i ove godine program naići na dobar odziv jer smo prošle godine na centralnoj manifestaciji u Stričićima ugostili desetine hiljada ljudi, ne samo iz Banjaluke i Krajine, već i cijelog regiona”, navedeno je u saopštenju.

Loading...

Svečano otvaranje ove 54. manifestacije biće upriličeno 19. avgusta u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske, kada će biti predstavljen projekat “Soba sjećanja Petra Kočića”, kojim će na inovativan način biti predstavljen život i djelo ovog književnika.

U nadležnom odjeljenju navode da je u odnosu na prošlu godinu uvedeno nekoliko novina, te će, između ostalog, koncept svečane akademije biti izmijenjen, pa će, nakon zvaničnog dijela, koji obuhvata i svečano uručivanje ovogodišnje “Kočićeve nagrade”, biti održan polučasovni koncert.

I ove godine biće održano nekoliko kulturnih manifestacija koje su u neposrednoj vezi sa imenom i djelom velikog narodnog tribuna i pjesnika Petra Kočića, a obuhvatiće sve što predstavlja umjetničko stvaralaštvo Zmijanja, poput zmijanjskog veza, književnosti i umjetnosti.

Kako navode iz Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku u banjalučkom Parku Petar Kočić planirane su književne večeri i radionice zmijanjskog veza.

U Kočićevim rodnim Stričićima će 25. avgusta biti održane tradicionalne borbe bikova za nagradu “Jablan”, kao i nadmetanja u narodnim igrama i vještinama.

“‘Kočićev zbor’ je jedna od najvećih manifestacija koja ima veliki značaj za grad Banjaluku i uvrštena je u kalendar kulturnih manifestacija Banjaluke”, podsjećaju u resornom odjeljenju.

U manastiru Gomionica biće održana kulturno-umjetnička manifestacija “Zmijanjska sofra”, dok će u Beogradu biti priređeno književno veče pisaca iz Repbulike Srpske i Srbije, te položeni vijenci na Kočićev grob.

Iz Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku podsjećaju da je do 30. juna otvoren javni poziv za dodjelu Kočićeve nagrade – priznanja za cjelokupno djelo pisano na srpskom jeziku iz oblasti književnosti, lingvistike i književne kritike.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!